Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Slaget ved Helsingborg

I slaget ved Helsingborg 1710, den 28. februar efter svensk kalender, 10. marts efter dansk, besejrede den svenske feltherre Magnus Stenbock den danske hær og druknede de sidste forhåbninger om en dansk-skånsk genforening i blod.

Efter at svenske-kongen Karl XII tabt hele sin hær ved Poltava, så den danske konge Frederik 4 sin chance. "Nu eller aldrig" stod der malet på de vogne, som den danske hær baksede ned på stranden efter at have gjort landgang i Skåne ved Rå. Den danske hær medførte intet eget forråd, men satte deres lid til skåningernes velvilje. Skåningerne bidrog også mere end gerne til at hjælpe deres gamle landsmænd med proviant. Helsingborg og Christiansstad blev straks indtaget, Landscrone og Malmø indsluttet, og den danske hær nåede i lyntempo helt frem til den nye svenske krigshavn Karlshamn i Blekinge, hvor den svenske flåde lå indefrosset.

Skånes generalguvernør Magnus Stenbock valgte hurtigt at trække sig tilbage til Sverige med sine styrker, men brød i februar 1710 ind i Skåne med en hær på 14.000 mand.

Uden for Helsingborg stod det slag som som blev avgørende for krigens udfald og Skånelandenes fremtid. Efter fire times kamp stod Magnus Stenbock som sejrherre på valpladsen, og rundt om ham lå 8.000 døde eller sårede, hvoraf 5.000 hørte til den danske armé.

Den svenske sejr ved Helsingborg, eller "Stenbocksminnet" var i lang tid et af Sveriges største nationale minder, og blev fejret hvert år i begyndelsen af 1900-tallet med bl.a. militærparader i Helsingborg, og i skolen, hvor de skånske skolebørn sang "Stenbocksvisor" som f.eks.:

"Gref Magnus han tog uti hakan på mej:
'Se morsk ut, min påg, då springer dansken för dej!'
Den muntre gref Magnus den liknar jag väl,
Och ej vill jag hafva ett annat befäl.
'Stor sak', sad' han, 'om tröjan vår är hvit eller grå.
Blott dansken blir bankad af oss guler och blå..."

I den svenske propaganda var flertallet af Stenbocks soldater skåninger, "Måns Bock och hans skånska getapågar". Men i virkeligheden var antallet af skåninger på den danske side i slaget meget større.

Se også


Denne artikel var dagens artikel den 10. marts 2005.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: