Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Gottorp Slot

,
efter stik af C.Fritzsch]]Gottorp Slot ligger i den inderste vig af Slien. Det ældste Gottorp er kendt i år 1161 som residens for Slesvigs bisper og lå nord for Slesvig ved godset Falkenberg (Alt Gottorp). Denne borg blev revet ned under Valdemar 1. den Store (1157-1184), og i stedet byggedes en ny i Slesvig. Denne borg kom i hertugen af Slesvigs eje i 1260, og dens betydning som fæstning, kan ses af, at den blev kaldt for "hele Danmarks lås og lukke". I mange krige og opgør mellem de danske konger og de senere gottorpske hertuger har Gottorp slot spillet en vigtig både militær og politisk rolle.

I 1459 var det en overgang i Christian 1.s besiddelse (1425-81).

Fra 1522 oprettedes et møntsted ved Gottorp slot. Her blev slået mønter for Frederik 1 (1523-33) og for Christian 3 (1533-1559).

I 1544 opstod det gottorpske fyrstehus, da den danske konge lod sin yngre bror få slottet. Gottorperne forsøgte at gøre sig uafhængige af den danske konge. I en lang periode, og især under Hertug Frederik III (1597-1659) var slottet Gottorp kendt som et vigtigt europæisk kulturcenter.

Det nuværende slot stammer fra tiden omkring 1700 (indviet 1702) og er opført af arkitekten Pelli efter udkast af den berømte Tessin den Yngre.

Gottorp slot blev 1713 kongeligt dansk slot

Fra 1947 har det været Landesmuseum for delstaten, og der har været udført omfattende restaureringsarbejder. Der er et arkiv og museum med fund fra Hedeby og det er hjemsted for Nydambåden.

Se også

Kilder og henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: