Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Valdemar 1. den Store

Valdemar den Store, søn af Knud Lavard og Ingeborg, dansk medkonge fra 1154 og enekonge fra 1157-1182. Valdemar, som fødes blot 8 dage efter at faderen, Knud Lavard, er blevet myrdet, vokser op hos Asser Rig sammen med dennes sønner Absalon og Esbern Snare. Under stridighederne om retten til tronen mellem Svend 3. Grathe og Knud 5, slutter han sig til Svend, som i 1147 gør ham til hertug af Slesvig. I 1154 skifter Valdemar over på Knuds side og forlover sig med hans halvsøster Sofie. Han bliver konge i Jylland 1157 ved rigets deling mellem Svend, Knud og Valdemar og enekonge samme år efter at Knud bliver dræbt under det såkaldte "blodgildet i Roskilde". Det lykkes Valdemar at undslippe, og efter at have samlet en hær slår han Svend på Grathe Hede og er nu enekonge.

Valdemar opbygger en stærk kongemagt og retter flere slag mod venderne, støttet af vennen Absalon, som han i 1158 udnævner til biskop i Roskilde. I 1159 samler Valdemar en sjællandsk ledingsflåde og gennemfører et togt mod venderne. I de følgende år gennemføres en række togter, der kulminerer med indtagelsen af Rügen i 1169. I den forbindelse omstyrtes de kendte gudebilleder. Valdemar går i gang med at sikre rigets grænse mod syd dels ved at opføre Valdemarsmuren i tilknytning til Dannevirke, dels ved at bygge fæstningsanlæg flere steder i landet, bl.a. ved Korsør og Nyborg. Absalon bygger som bekendt en fæstning på en lille ø ud for handelspladsen Havn ved Øresund. Den europæiske magtkamp mellem paven og kejseren når Danmark i 1160, da de fleste bisper med Absalon i spidsen støtter kongen, og ærkebiskop Eskil må drage i landflygtighed i Frankrig. Kronen og kirken forsones dog, og det markeres med, at Valdemars fader, Knud Lavard, bliver helgenkåret af pave Alexander III og gravsat i Skt Bendts Kirke i Ringsted. Samtidig får Valdemar sin 7-årige søn, Knud (VI) kronet og salvet som medkonge for at sikre arvefølgen. I 1177 trækker Eskil sig tilbage, og Absalon udnævnes til ærkebiskop i Lund. Absalon indsætter flere venner på ledende poster, og i 1180 udbryder der åbent oprør, og Absalon må flygte. Valdemar og Absalon vender tilbage i 1181 med en hær og nedkæmper oprøret.

Under Valdemars regeringstid skete der store forandringer i det danske samfund. Ledingspligten blev afløst af en ledingsskat, og frem for at skulle huse kongen, når han rejste rundt i landet, så skulle bønderne nu betale en skat til kongens ombudsmænd (hele apparatet med ombudsmænd blev udbygget og væsentlig forbedret under Valdemar 1. den Store). Kongen fik også flere indtægter i form af kongens overtagelse af ingenmandsland - hvad ingen ejer, ejer kongen. Valdemar tjente også godt på afgifter på sildemarkedetet i Skåne.

Valdemar dør den 12. maj i 1182. Hans lig bæres af bønder til Ringsted Kirke, hvor han begraves. Han har med rette fortjent tilnavnet "den Store", og der sker store fremskridt for landet i hans regeringstid. Sammen med sin hustru Sofie får han sønnerne Knud (6.) og Valdemar 2. Sejr foruden seks døtre.

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
Erik 3. Lam {}

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} Knud 6

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: