Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Crazy Horse

Tasunka witko (Sioux) eller Crazy Horse (engelsk), f. omkring 1845 i området Bear Butte, Black Hills, South Dakota - d. 5. september, 1877 - var en berømt amerikansk indfødt fra stammen Sioux Oglala.

Han blev især kendt for at ville bevare sin stammes traditioner og var imod indtrængen af nybyggere i hans område. Et andet bemærkelsesværdigt træk var, at han ikke ville fotograferes.

Han var en brav og modig kriger, der altid red først mod fjenden. Dette til trods blev han aldrig ramt af fjendtlige kugler - hans medicin var en lille sten i det ene øre. Dog blev han ramt i kæben af en revolverkugle i forbindelse med en jalousidrama, men overlevede.

Han deltog i mange kampe mod den amerikanske hær - det mest kendte slag er Slaget ved Little Bighorn den 25. juni 1876. Hans modstander var oberstløjtnant George Armstrong Custer, der omkom sammen med alle sine soldater. Det var det sidste større slag mellem de indfødte og de nye amerikanere.

Crazy Horse blev dræbt i 1877 af en soldat, da han modsatte sig tilfangetagelse i et vagthus i Fort Robinson, Nebraska. På det tidspunkt var han blevet lovet sit eget reservat (eng: Indian Agency), men endnu engang svigtede den store hvide far i Washington og de militære chefer.

Crazy Horse vil blive husket som en stort forbillede for sit folk - blandt andet ved verdens største skulptur: Crazy Horse Memorial i South Dakota.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: