Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bevidsthed (psykologi)

Bevidsthed er det at være bevidst om sig selv. Det ligger tæt opad begreber som sjæl og psyke.

Opfattelsen af bevidstheden er forskellig inden for forskellige kulturer og religioner. Naturfolks opfattelse kan være anderledes end eksempelvis østlige kulturer, der igen er forskellig fra den vestlige kulturkreds.

Mennesker kan også have ændrede bevidsthedstilstande, som gør dem i stand til at sanse på en anden måde. Dette kan eksemplevis ske under nærdøds-oplevelser eller i forbindelse med klarsyn.

Table of contents
1 Den dybdepsykologiske bevidsthedsmodel
2 Se også
3 Litteratur
4 Eksterne henvisninger

Den dybdepsykologiske bevidsthedsmodel

I illustrationen er vist en model over psyken ud fra den dybdepsykologiske model. De enkelte elementer som Personaen, Skyggen (psykologi), Anima/ Animus og Selvet er beskrevet i selvstændige artikler.

Bevidstheden

Indenfor dybdepsykologien er bevidstheden den del af psyken, som personens Jeg (ego) har kontakt med - er bevidst om, så at sige.

Carl Gustav Jung opdelte i sin psykologiske typologi bevidstheden i 4 funktioner: tænkningen, intuitionen, følefunktionen og fornemmen (sansning). Endvidere opdelte han psyken i to indstillingstyper: den introverte (indadvendte) og den extraverte (den udadvendte). Mennesket kan sålees være introvert eller extravert tænketype, introvert eller extravert intutionstype og så videre.

Det ubevidste

Det ubevidste lag er ældre end bevidstheden. Børn begynder deres liv i den ubevidste tilstand og vokser så at sige ind i bevidstheden.

Det ubevidste er de dele af psyken, som Jeg'et ikke normalt har kontakt med. Jeg'et kan dog i dagliglivet momentvis få kontakt med ubevidste lag i psyken, fx når personen drømmer eller ved intuitive indfald.

Under en personlig udviklingsproces (eksempelvis individuationsprocessensen som Jung arbejdede med), er opgaven at få store dele af de ubevidste lag gjort bevidste, så Jeg'et og dermed personligheden kan vokse. Det ubevidste kan korrigere den bevidste indstilling på en konstruktiv måde

Bevidstheden opdeles i det personligt ubevidste og det kollektivt ubevidste.

Det personligt ubevidste

Det personligt ubevidste omfatter indhold, som stammer fra personens komplekser og erindringer fra barndommen, men som er fortrængt eller glemt, fordi de ikke stemte med omgivelsernes forestillinger og moralbegreber.

Det kollektivt ubevidste

Det kollektivt ubevidst omfatter ikke indhold af individuel karakter, men indholder aflejringer af menneskehedens typiske reaktionsmåder gennem tiderne af almenmenneskelig natur, uden hensyn til historisk eller etnisk oprindelse.

Det kan være almenmenneskelige følelser og reaktioner på angst, forholdet mellem kønnene, forhold til forældre, fader- og moderfigurer, had, kærlighed, fødsel og død, det lyse og mørke princip og så videre.

Mens Skyggen hører til de personlige bevidsthedslag, hører modsatkønnetheden (Anima/ Animus) til de kollektivt ubevidste lag i psyken.

Se også

Litteratur

  • Grønkjær, Jytte Back, På vej til sig selv. Om konfrontation med det ubevidste i livsmidten, Hovedland 1994
  • Vedfelt, Ole, Bevidsthed. Bevidsthedens niveauer, Gyldendal 1996
  • Vedfelt, Ole, Drømmenes dimensioner, Gyldendal 1989
  • Jung, C.G., Jeg'et og det ubevidste, Gyldendal 1985
  • Jacobi, Jolande, C.G. Jungs psykologi, Gyldendal 1963

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: