Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

&

Generelt om &-tegnet

Et &-tegn (og-tegn, ampersand, et-tegn) er et logogram, der repræsenterer ordet og. &-tegnet er oprindelig en ligatur (sammenskrivning) af bogstaverne i "et", det latinske ord for og. Dette ses ikke så tydeligt i den nu almindelige udgave af &-tegnet, men fremgår af det klassiske tegn, som det kan ses på billedet. Ordet "ampersand" anvendes ikke ofte på dansk, eksempelvis bruger Dansk Sprognævn som regel betegnelserne og-tegn og &-tegn. Et-tegnet bruges ofte som betegnelse indenfor typografien.

Tegnet er kendt fra romerske kilder fra 1. århundrede e.kr, hvor tegnet var mere firkantet end det nuværende. Det udviklede sig langsomt til den mere svungne form, som ses til højre på billedet. Kaligrafer udviklede i løbet af middelalderen tegnet til sin nuværende form, sandsynligvis på grund af, at det var lettere at skrive. &-tegnet er på dansk det eneste tilbageblevende af middelalderens mange latinske ligaturer, dog er "@" (snabel-a) vendt tilbage i form af e-mail-adresser.

Den danske brug af &-tegnet

Tegnet kan ikke direkte erstatte en hvilken som helst brug af ordet 'og'; tegnet indikerer et tættere bånd end et almindeligt og, og bør derfor på dansk kun anvendes, når det forener flere dele til et hele. Eksempelvis er "Bang&Olufsen" udtryk for et hele, mens "jeg så en hest og en hund" ikke er det.

Computerprogrammering

Indenfor computerprogrammering anvendes &-tegnet typisk til at betegne et logisk OG (logical AND). I programmeringssprog, der stammer fra C, sondres der mellem:
  • && for logisk og
  • & for bitvist og


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: