|
Sur nedbør
Syreregn er den syreholdige nedbør (pH < 4,5), som dannes, når forskellige forureninger og naturligt forekommende stoffer bliver opløst i skyernes vanddråber. Syren kan dannes, når de følgende stoffer findes i atmosfæren:
- Svovlilte (opstået ved vulkanudbrud eller dannet ved brug af svovlholdige brændstoffer)
- Kvælstofilte (opstået ved lynnedslag eller ved brug af kvælstofholdige brændstoffer)
- CO2 (opstået ved naturlige åndingsprocesser, ved iltning af metan eller ved afbrænding af kulbrinter)
Den sure nedbør virker opløsende og eroderende på bjergarterne, men også på bygninger og maskiner, og både dyr planter kan lide skade. Ofte er det dog nogle afledede virkninger, som skader planterne, mere end den sure nedbør i sig selv:
- Den sure nedbør gør de mineralske næringsstoffer letopløselige, sådan at de bliver udvasket af jorden. Derved kommer planterne i mangel på afgørende mineraler.
- Der opstår frie Al+++-ioner (aluminiumioner), når jordvæsken bliver sur, og de er giftige for planterne.
- Jordstrukturen ændres, når brintionerne dispergerer jordens kolloider. Det betyder dårligere luftskifte og forringede vilkår for planternes rodnet.
I Danmark er vi ikke så hårdt ramt af sur nedbør som man er i Norge og Sverige. Det skyldes at isen under istiden høvlede en masse kalk af havbunden i Skagerak, Kattegat og Østersøen og blandede det op med jorden i Danmark. Derfor har jorden i Danmark en større buffereffekt end den har i de andre nordiske lande hvor isen kom fra.
Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
|

|