Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Skt. Libers høj

Sct. Libers høj er et skånsk/dansk nationalmonument ved Lund i det nuværende Sverige.

Sankt Libers høj (den hellige friheds høj) er en gammel kultplads, som fortaber sig i fordums tåger. Egentligen en gravhøj fra bronzealderen uden for Lund på vejen mod Kævlinge (Kävlinge) i Skåne. På Sankt Libers høj har næsten alle danske konger blevet valgt og hyldet af skåningerne, og samme høj var stedet for Skånelandenes landsting.

Ingen var rigtig konge i Danmark før han var udråbt på tinge i Viborg, i Ringsted og på Sankt Libers høj i Lund.

Siden Skånelandene i 1658 tabtes til Sverige har Sankt Libers høj været udsat for stedmoderlig behandling. I 1800'erne byggedes - under store protester - en mølle på stedet, hvorved den østlige del af højen gravedes væk, så man kunne lave en åbning. "Konstruktionen" klædtes med en stensætning på hvilken møllen placeredes.

I dag er der ingen mølle, men til gengæld har man helt ufølsomt placeret ett busstoppested og busskur helt indtil højen. Tilgængeligheden for bilende turister er lig nul. Der er ikke nogle skilte der oplyser om højens betydning i Danmarkshistorien.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.