Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kromosom

Et kromosom er en struktur, der dannes i cellekernen ved optakt til en celledeling. Kromosomerne er bærere af organismens gener, og de forekommer i et konstant antal hos hver art. Det normale kromosomtal hos mennesket er 46.
Kromoson betyder "farvet legme". Det er DNA trådene, som er rullet op omkring særlige proteiner. Denne sammenrulning sker i forbindelse med celledeling.


Ved den almindelige celledeling (mitosen) bliver kromosomerne også spaltet, og der opstår to nye kromosomer af det oprindelige kromosom. Kromosomerne har først lavet et tro kopi af sig selv inden denne deling. På denne måde overføres alle vore arveanlæg, generne, fra celle til celle. Ved kønscelledannelsen (meiosen) forholder det sig noget anderledes, idet kønscellerne kun modtager halve kromosomsæt. Menneskets ægceller og sædceller indeholder således kun 23 kromosomer. I ægcellen vil det 23. altid være "x"-krosomet, men i sædcellen er det enten "x"- eller "y"-kromosomet, som styrer henholdsvis hunligt og hanligt køn.

Kromosomer hos bakterier og mennesket

Bakterier har normalet et enkelt, ringformet kromosom bestående af DNA. Hos mennesket har pigerne kønskromosomerne XX, mens drenge har XY. På Y-kromosomet sidder et gen, der tidligt i forsterudviklingen fremmer udviklingen af mandlige kønsorganer og undertrygger udviklingen af kvindelige kønsorganer. Hos andre dyregrupper kan det forholde sig anderledes.
Mennesket har 46 kromosomer (22 par almindelige + 2 kønskromosomer). Menneskets kromosomer ligger i en cellekerne. Kerneholdige celler/organismer kaldes eukaryoter. Bakterier har ingen cellekerne og kaldes for kerneløse (prokaryoter).

Kromosommutationer

Ved iagttagelse af kromosomerne i mikroskopet, kan man se, om der er sket større ændringer af kromoserne (kromosommutationer), fx. kan der bortfalde dele af kromosomerne (tabsmutation/deletion), eller dele kan flyttes fra et kromosom til et andet (translokation).
I nogle tilfælde vil der ske fejl ved celledelingerne (meiosen) og der kan mistes eller tilføres et helt kromosom til den befrugtede ægcelle. Disse såkaldte kromosomtalsmutationer hos mennesket medfører derfor, at man enten har for få eller for mange kromosomer: Turner-pige (X0), Klinefelter-mand (XXY) og Downs-syndrom/Mongolisme (3 stk. kromosom nr. 21) er eksempler på sådanne mutationer.


Kilder/henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.