Netleksikon - Et online leksikon | Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle. |
Forside | Om Netleksikon |
Kärnan![]() ![]() Kärnan, på dansk Kernen, resterne af Helsingborg Slot, i Helsingborg. Det 35 meter høje tårn er næsten kvadratisk og måler kun 15 meter på hver led, selv om det ser større ud. Men tårnet, der svarer til det, der er bevaret ved Korsør, var kun en del af befæstningen. Rundt om tårnet, med 4,5 meter tykke mure i jordhøje var der yderligere to mure. Man siger endda at den franske ekspert Sébastien Vauban tog ved lære af dem.
''Tempore natalis Biskopen i Lund Mogens Madsen, der var født i Helsingborg og søn af byens borgmester, Mads Pedersen Tøndebinder, læste i 1500-tallet nævnte tekst over porten til borgen. Med sagnet er det dog naturligvis det samme problem som med andre sagn – det er en god historie, men savner påvislig forankring i virkeligheden. Det antages, at det allerede i vikingetid er bygget en befæstning på landborgen for at beskytte overfarten mellem Sjælland og Skåne. Ifølge Adam af Bremen fandtes omkring år 1070, mange overfarter fra Sjælland til Skåne, men den korteste var ved Helsingborg. Han påpeger også, at trakten deromkring er et vellidt tilhold for sørøvere. Helsingborgs betydning som kommunikationssted kan også ses af at mange betydningsfulde landsveje stråler sammen her bl.a. fra den svenske grænse (i dag grænsen mellem Skåne og Småland) i nord, og de danske ærkebispers by Lund i syd.
Kernen var en af Danmarks vigtigste borge, hvis ikke den allervigtigste, og et værdifuldt brik i magtkampen i det nordlige Europa. På Kernen har mange danske konger hersket; bl.a. Christoffer 3. af Bayern som også døde her i 1448. Til Helsingborg kaldte kongen "rigets bedste mænd" til danehof på Kernen i 1283 og flere gange i begyndelsen af 1300-tallet. Ved midten af 1300'erne blev istedet så kaldte herredage Danmarks højeste besluttende forsamling. Også disse blev afholdt flere gange i Helsingborg.
Ved tiden for Roskildefreden var Ove Gjedde, der grundlagde den danske koloni Trankebar på Indiens sydøstkyst, lensmand på Kärnan.
Helsingborgs kæmpe Dannebrog kan stadig den dag i dag ses på Armemuseum i Stockholm.
|
![]()
|
Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket. |