Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Danmarks kolonitid

Danmarks kolonitid startede i 1600-tallet med at Christian 4 mente, at det var Danmarks tur til at skulle tjene store summer ind fra den indbringende verdenshandel, efter Den Nye Verdens opdagelse i 1400-tallet af Christoffer Columbus.

Tidlige dansk/norske kolonier

Siden Kalmarunionens tiltrædelse i 1397 havde de norske kolonier Færøerne, Island og Grønland været på danske hænder. Men det var først i 1721, at man oprettede handelsposter og kolonier på Grønland, dels for at finde de vikinger som rejste til Grønland.

Indien

Danmarks første fastlandskoloni var i det sydøstlige Indien, hvor en dansk flåde med rigsadmiral Ove Gjedde erhvervede land fra fyrsten af Tanjore i 1620. Kolonien fik navnet Tranquebar eller Trankebar. Danmark beholdt Trankebar, selv om den aldrig blev en guldgrube for danske oversøiske handel. Men i 1845 solgte Danmark dog kolonien til Indiens herskende koloniherre Storbritannien. I 1755 blev landsbyen Serampore overdraget til Danmark og senere også landsbyerne Achne og Pirapur. Disse ligger ca. 25 km nord for Calcutta. Her blev i 1829 etableret et dansk universitet, som fungerer i dag. Serampore blev i 1845 solgt til englænderne. Der findes flere lignende kolonier, de såkaldte bengalske loger, som blev anvendt til handel med meget svingende udbytte. Dertil kommer koloniseringsforsøget af ø-gruppen Nicobarerne.

Caribien

Danmark erhvervede som den første en ø i Caribien ved navn St. Thomas i 1671, St. John i 1718 og i 1733 købte Danmark St. Croix af Frankrig. De dansk vestindiske øer er en øgruppe, som Danmark og Storbritannien delte. Englænderne på den østlige del, samt dansk overherredømme på den vestlige side. Øerne blev også på et punkt brugt som udgangspunkt for piraterne i Caribien. I 1848 blev slaveriet ophævet; siden endte øerne i økonomisk krise. Det endte med at Danmark solgte øerne til USA i 1917 for 25 millioner dollars under første verdenskrig i den tro at Tyskland ville besætte landet. Men også at USA havde brug for en base til deres interesser i Caribien.

Afrika

I Afrika købte man forskellige handelsområder, og der oprettedes mindst tre handelsstationer - et fort - på Guldkysten, nærmere bestemt Ghana. De tre handelsstationer blev kaldt for Fort Fredriksborg (Kpompo), Fort Christiansborg, (ved Accra i 1661) som man købte fra svenskerne og Frederiksberg. Men der skulle også være tale om 4 andre forter. Fort Prinsensten oprettet i 1784, Fort Augustaborg fra 1787, Fort Friedensborg og Fort Kongensten, mange af disse er i dag ruiner. Af disse 7 forter eksistere kun Fort Christiansborg, som også er den ghanesiske præsidentens bolig i Ghana. Danskerne prøvede at lave plantager i Fredriksborg, men det mislykkes. Dog prøvede de mægtige afrikanske høvdinger at fjerne de europæiske forter langs hele Guldkysten. Fort Christansborg blev fra 1685 hovedkvarteret for danske interesser i Afrika og afskibningen af slaver til de Dansk Vestindiske Øer. I 1807 var de afrikanske handelspartnere underkuet af Ashanti og i 1807 var de danske handelsstationer forladt. Danmark solgte dens forter ved Guldkysten til Storbritannien i 1850.

Slavehandel

Den danske finansminister forslog, at man skulle forbyde slavehandel, siden den var nedadgående og skulle lave en plan over de nuværende slaver i de danske kolonier. Danmark blev derved det første land i verden som gjorde slavehandel forbudt så tidligt som i 1792, men som først ville have effekt i 1802. Danske og norske skibe transportede omkring 85.000 - 100.000 afrikanere i mere end 340 transatlantiske rejser.

Den danske trekanthandel startede i København, hvor skibene sejlede til Fort Christiansborg lastet med efterspurgte vare - navnlig håndvåben. Dem byttede man sig bort til kystens høvdinger, som leverede slaver i stedet. Det var praktisk, at besiddelsen af skydevåben gav disse høvdinger mulighed for at besejre deres fjender længere inde i landet og således bortføre krigsfanger - dvs. endnu flere slaver. Slaverne blev sejlet til Vestindien og afsat til de danske og udenlandske plantageejere i de Danske Vestindiske Øer. På St. Thomas, St. John og St. Croix oprettede man plantager til sukkeravl. De var ikke større end Møn, men inden for det danske monarki fandtes der ikke en tættere befolkning eller én, der gav større afkast. Trekantshandelen sluttede igen i København, hvor man lagde råstoffet i det Vestindiske Pakhus og omdannede sukkeret i de københavnske sukkerraffinaderier.

I København kom rigdommene fra trekantshandelen et fåtal af byens borgere til gode - f.eks. familien Schimmelmann, der fik råd til at bygge det overdådige Schimmelmannske palæ i Bredgade, som senere hen købtes af Odd Fellow Logen, hvorfor det i dag kendes under navnet Odd Fellow palæet.

Sidste koloni - Grønland får selvstyre

Den sidste rest fra den danske kolonitid sluttede i 1. maj 1979, hvor Grønland fik hjemmestyre, og efter mere end 575 år blev en del af Rigsfællesskabet mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

Se også



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.