Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Zeus

Zeus er Gudernes konge i den græske mytologi, og gud over himmel og torden. I den romerske mytologi svarer han til Jupiter.

Tilbedningen af Zeus har sit udspring i den minoiske civilisation, som kaldte ham for 'Jordrysteren'.

Table of contents
1 Rolle
2 Tilbeder
3 Livs historie
4 Da Zeus blev konge
5 Se også
6 Kilder/henvisninger

Rolle

Zeus' rolle i den græske mytologi kan ikke overvurderes. Han var fader til mange helte og heltinder, og er med i mange af deres historier. Selv om Zeus var Tordenguden, var han også selve inkarnationen af den græske religiøse overbevisning. For eksempel blev han opfattet i det meste af den græske litteratur som beskytter af gæstfrihed og ærlighed. Løgnere som blev afsløret i deres løgne skulle dedikere en statue til Zeus, ofte på Olympen.

Tilbeder

I Epirus var der et Orakel, der var bestemt til Zeus-kaldet Dodona. Dodana er urgammel, og går længere tilbage helt ind i den 'Hellenistisk tid'. Oraklet var både Zeus' og Jordens moder!. Jordens moder fik endeligt navnet Dione og var relateret til en mindre eller ikke eksisterede.

Livs historie

Fødsel

Kronos fik mange børn med Rhea: Men slugte disse børn, da han havde hørt, at en af dem ville overtage hans trone.

Men da Zeus skulle til at fødes, spurgte Rhea Uranus og jorden til råds, og lavede en plan om at redde Zeus. Rhea fødte Zeus på Kreta og gav Kronos en sten pakket ind i klæder og han slugte den prompte.

Opvækst

Rhea gemte så Zeus i en hule på Kreta. (Ifølge mange historier).

Han blev opfostret af Gaia.

Og senere af en ged kaldet Amalthea. En soldat ved navn Koryvandes klappede, dansede og råbte i vilden sky for at overdøve Zeus's græden.

Senere blev han opfostret af en nymfe kaldet Adamanthea. Fordi Kronos var herre over Jorden, luften og havet, gemte Rhea Zeus i et reb fra et træ. Derved kunne Kronos ikke se ham, da han var imellem disse!!

Senere igen blev Zeus opfostret af en anden nymfe, ved navn Cynosura. I taknemmelse satte Zeus hende på himlen som en stjerne.

Senere igen bliver han opfostret af Melissa, som gav ham gedemælk.

Da Zeus blev konge

Efter at Zeus blev ældre, pressede han Kronos til at spytte hans søskende ud. Stenen kom ud og blev sat i Pytho, for at blive et tegn for de 'almindelige dødelige' (mennesker).

I en anden historie blever der skrevet at Zeus skar Kronos mave op og løsladte sine søskende!

Ud kom også brødrene til Kronos, Giganterne, de hundredarmede og kykloperne.

I hulen Tartarus, dræbte han vagten (Campe). I taknemlighed gav Kykloperne Zeus magt over Tordenen, som var blivet gemt af Gaia.

Sammen (Zeus, hans søskende, Giganterne, de hundredarmede og kykloperne) overtog de magten over Kronus og Titanerne.

Efter kampen delte Zeus verden sammen med sine brødre:

  • Zeus fik landet.
  • Poseidon fik havet.
  • Hades fik underverdenen.

Snart efter, da Zeus overtog tronen som Gudernes konge, kæmpede han imod Tyfon & Echidna (monstrernes moder) og efterlod deres børn i live, så helte kunne slås imod dem.

Se også

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: