Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

X

Tegn og bogstaver
Det danske alfabet
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V (W) X Y Z Æ Ø Å
Andre europæiske bogstaver
À Á Â Ã Ä Ç È É Ê Ë Ì Í Î Ï Ð Ñ Ò Ó Ô Õ Ö Ù Ú Û Ü Ý Þ ß
Specielle tegn
° @ % ^ & * ' © ® £
Tegnet X har mange betydninger.
  1. 24. bogstav i det danske alfabet, hvis man regner W med til det danske alfabet. Bogstavet bruges så godt som alene i fremmedord.
  2. 23. bogstav i det latinske alfabet.
  3. X repræsenterer tallet 10 (ti) i romertallene.
  4. x betegner i matematikken en ubekendt størrelse. Alle bogstaver kan bruges, men x er mest udbredt. Brugen kan spores tilbage til det arabiske ord ?ay 'thing' som blev stavet med begyndelsesbogstavet x i oldspansk eller (ifølge andre kilder) en forkortelse af Latin causa, som var en oversættelse af det arabiske š.
  5. Abscissen i et koordinatsystem.
  6. /ks/ blev i det gamle Grækenland skrevet som X >CHI> eller KSI>. Til sidst blev X standardiseret som /k_h/ (/x/ i Moderne Græsk). Xi blev standardiseret som /ks/. Etruskerne overtog X fra det gamle vestlige Grækenland, derfor stod X for /ks/ på etrusisk og /ks/ og /gs/ [gz] på latin. Nogle lærde hævder, at det latinske X ikke er identisk med det græske X. Det er også kontroversielt om PSI, CHI (KHI) og XI er græske "opfindelser" eller de er af semitisk oprindelse.
  7. Et kryds i spil, som for eksempel "kryds og bolle".
  8. Bruges på engelsk som forkortelse. Eksempler: Xmas (Christmas), Xtal (Crystal), reXn (reaction) and Xing (crossing). Man kan træffe på Xiania (Kristiania, nuv. Oslo.)
  9. The X Window System (Refereres uformelt som 'X') er et stykke open source software udviklet af MIT. Programmet muliggør at andre programmer kan fremvise vinduer på grafiske terminaler. Det er mest anvendt på Unix-systemer og afledte systemer af Unix, men er også tilgængeligt for andre operativsystemer.
Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: