Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Walt Disney

Walt Disney

Walter Elias Disney (født 5. december 1901 i Chicago, Illinois, USA - død 15. december 1966), i folkemunde kendt som Walt Disney, var en de vigtigste personer i underholdningsbranchen. Hans virksomhed Walt Disney Company producerede tegnefilm, tegneserier og andre underholdningsprodukter. Han grundlagde forlystelsesparkerne Walt Disney Productions og Walt Disney World. Disney har stået bag verdens absolut mest populære tegnefilm som Askepot, Bambi, Dumbo og ikke mindst Snehvide og de syv små Dværge (De Syv Små Dværge).

Walter Elias Disney er en tegnefilmsproducent hvis navn stadig står som garant for familievenlig underholdning med syngende dyr. Stod også bag Disneyland (1954) og Disneyworld, temaparker der har fået en udløber i Frankrig.

Rejste fra Kansas til Hollywood i 1923, og sammen med sin bror Roy grundlagde han et filmstudie i en onkels garage, og lavede en serie film om "Alice i eventyrland", hvor Alice spilles af virkelige piger mod tegnet baggrund og figurer.

I 1924 sendte Walt bud efter sin gamle ven Ub Iwerks, der også var tegner. Iwerks første opgave blev at skabe en ny figur som afløser for Alice-ideen, der ikke kunne genbruges mere. "Oswald the Lucky Rabbit" blev resultatet, og det blev hurtigt en populær figur.

Walt Disney blev gift med Lillian Bounds i 1925.

I 1928 viste det sig at kontrakten med distributøren Charlie Mintz var udformet så han faktisk ejede rettighederne til kaninen Osvald. Bitter over denne lærestreg satte Walt og Ub sig ved tegnebordet igen, og skabte Mickey Mouse. Mickey blev også et hit, godt hjulpet af Walts sans for at udnytte filmmediet. "Steamboat Willie", den tredje film med Mickey, var med lyd.

Med Ub Iwerks som en omhyggelig og flittig hovedanimator, voksede Walt Disney Productions. Men i 1930 lod Ub sig friste til en bedre kontrakt hos en konkurrent. Walt blev rasende, købte Ubs 20 procent af firmaet og arbejdede aldrig sammen med ham igen.

Op gennem 1930'erne skabte Walt Disney Productions stribevis af korte tegnefilm. Walt selv var i stigende grad idemand og producent, med en hær af tegnere under sig. Mickeys "venner" Anders And, Pluto og Fedtmule, dukkede op.

I 1932 vandt han en Oscar for filmen "Flowers and Trees", den første tegnefilm i farver.

"De tre små grise" blev et monsterhit i 1933 med sangen "Hvem er bange for den stygge ulv".

I "Den gamle mølle" ("The Old Mill") fra 1937 bruges multiplane kamera-teknik for første gang. Samme år producerede Disney "Snehvide" - verdens første helaftenstegnefilm. En enorm bedrift for Disney.

I 1950 begyndte Disney at indspille live-action-film, med "Skatteøen" ("Treasure Island") som den første. Disse film fik stigende betydning for Disney, men han forstatte dog med tegnefilm. Fjernsynsmediet fik han også øjnene op for i 1950'erne, oprindeligt for at reklamere for temaparken Disneyland.

  • "Lady og vagabonden" ("Lady and the Tramp") (1955)
  • "Tornerose" ("Sleeping Beauty") (1959)
  • "101 dalmatinere" ("One Hundred and One Dalmatians") (1961)

"Mary Poppins" (1964) var en overdådig blanding af tegnefilm og live-action-musical, og regnes af nogle for hans hovedværk.

"Junglebogen" ("The Jungle Book") har også Disney som producent, skønt filmen blev udsendt i 1967, et år efter hans død af lungekræft.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: