Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Voltmeter

Et voltmeter er et måleinstrument der måler omfanget af en elektrisk spænding. Formelt bruges ordet kun om sådanne instrumenter der angiver den målte spænding i volt, som er SI-enheden for elektrisk spænding, men da denne enhed er stort set enerådende, bruges ordet "voltmeter" i dag generelt om instrumenter til måling af elektriske spændinger.

I dag er et voltmeter sjældent et selvstændigt instrument, men en del af et såkaldt multimeter, som kombinerer voltmeteret med et amperemeter, et ohmmeter og flere andre funktioner.

Indre modstand

En "nøgleegenskab" ved et voltmeter er dets indre modstand; den elektriske modstand der kan måles igennem instrumentet. Hvis denne modstand ikke er meget stor, vil instrumentet vise for lidt når der måles på spændingskilder der i sig selv har en stor indre modstand, eller for vekselstrømskilder; impedans, fordi voltmeteres og spændingskildens indre modstande sammen virker som en spændingsdeler. Konsekvensen er at voltmeteret kun "ser" den del af spændingen der findes over dets egen indre modstand; en spænding der vil være mindre end den faktiske spænding.

Af den grund tilstræber man at et voltmeter skal have så stor indre modstand som muligt. En almindelig metode til at opnå dette er ved at indskyde en forstærker eller spændingsfølger foran selve voltmeteret; kredsløb hvis indgange som kan indrettes til at have en enorm indgangsimpedans eller indre modstand, og som gennem sin udgang afleverer en spænding "magen til", blot ved en meget lavere impedans, tilstrækkeligt mindre end selve voltmeterets indre modstand til, at føromtalte "spændingsdeler-virkning" ikke har nogen praktisk betydning for instrumentet. Afhængigt af om forstærker- eller spændingsfølger-kredsløbet realiseres med elektronrør eller transistorer omtales et sådant instrument som et rørvoltmeter eller transistorvoltmeter.

Måleområder

Det der varetager den egentlige opgave med at måle og meddele den målte spænding, enten et drejespoleinstrument (et såkaldt analogt voltmeter) eller en AD-konverter (digitalt voltmeter), har i sig selv ét bestemt måleområde, så det kan måle spændinger fra f.eks. 0 til 0,2 volt. For at gøre instrumetet mere bredt anvendeligt, forsyner man det med en spændingsdeler som dividerer den målte spænding med en faktor der vælges med en omskifter; sådan et arrangement kaldes for en attenuator. På analoge instrumenter findes typisk en "generel" skala, og det er så op til den person der bruger instrumentet at multiplicere ("gange") viserudslaget på denne skala med den faktor der er valgt med attenuatorens omskifter. Digitale instrumenter vil typisk placere et komma og/eller et præfiks afhængigt af atennuatorens indstilling, så spændingen direkte kan aflæses i instrumentets display.

Se også

  • Oscilloskop; et andet instrument som også kan måle spændinger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: