Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh [udtale xåx] var en hollandsk maler. Født 30. marts 1853 i Groot Zundert, død 1890 i Auvers-sur-Oise. Beskæftigede sig til 1876 med kunsthandel, dernæst som lægprædikant. Studerede i Antwerpen, efter 1886 i Paris. Stiftede bekendtskab med impressionisternene, Gauguin og Toulouse-Lautrec. 1888 drog han til Arles, hvor den vigtigste del af hans arbejder blev skabt: landskaber, figurer og portrætter.

Vincent van Gogh tilhørte en anset hollandsk familie. Slægten kan føres langt tilbage i tiden, den har våben, en bjælke med tre roser, og blandt sine medlemmer tæller den betydelige embedsmænd, præster og forretningsmænd. Som kunstner er Vincent dog ikke noget rent vildskud - en forfader i det 18. århundrede var billedhugger og tre af hans onkler var kunsthandlere. Moderen var datter af en bogbinder i Haag, der førte titel af kongelig bogbinder. Fader var præst og havde, da Vincent blev født i 1853, præstkald i den lille by Zundert i Nordholland.

For van Gogh åbner den sande virkelighed sig gennem den varme menneskelige oplevelses glød. Det drejer sig for ham ikke om den ydre lighed, men om den indre, usynlige sandhed. Følelser, sindsbevægelse, given sig hen vil Vincent male, og disse tilstande vil han gøre synlige i sine billeder, thi de er en virkelighed og netop den afgørende for den lidenskabelige kunster van Gogh. Hans penselstrøgs rytme bliver til udtryk for en indre uro, og i hans lidensskabs glød kommer også naturens former i bevægelse: hans hel univers bliver til sympol på et dynamisk verdensbillede, der besjæles af en lidenskabelig følelse.
Se galleriet
»« i .Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: