Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Vild Merian (Origanum vulgare)

Vild Merian

{}
Blomstrende Oregano i juli.
Videnskabelig klassifikation
Rige: Viridiplantae (Grønne planter)
Række: Magnoliophytina (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie: Lamiaceae (Læbeblomst-familien)
Slægt: Origanum (Oregano)
Beskrivelse:
Oregano eller Vild Merian er en staude med en opret, busket vækstform. Stænglerne er rødlige, firkantede og spredt behårede. Bladene er modsatte og næsten glatte med groft tandet rand. Oversiden er mørkt grågrøn, mens undersiden er lysegrøn. Blomstringen sker i juli-september, hvor skuddene afsluttes med halvskærme af små, lyserøde blomster. Frøene modner godt og spirer villigt på egnede, tørre steder.

Ikke-synlige træk:
Rodnettet er kraftigt og meget dybtgående. Hele planten bærer kirtler, som indeholder duftende, æteriske olier. Blomsternes nektar søges ivrigt af bier, humlebier og sommerfugle.

Størrelse:
0,50 x 0,50 m (50 x 5 cm/år).

Hjemsted:
Vild Merian er en typisk steppeplante, som vokser overalt på tørre steder i Central-, Syd- og Østeuropa. Den findes vildtvoksende på tørre, gerne kalkrige overdrev i Danmark, hvor den optræder sammen med bl.a.

Anvendelse:
Planten er meget velegnet i en anlagt blomstereng, hvor den bidrager til den ret sene blomstring, sammen med sine naturlige naboer. De tørrede blade bruges som krydderurt og i visse naturmediciner.

Litteratur

  • Lars Porskjær Christensen og Kai Grevsen: Oregano (Vild Merian), Grøn Viden nr. 162, ISSN 0903-0719.Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: