Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Viborgsøerne

Viborgsøerne, fællesbetgnelse for søerne ved Viborg, bestående af Nørresø med et areal på ca. 122 ha og Søndersø med et areal på ca. 144 ha.

Table of contents
1 Historie
2 Se også
3 Kilder/henvisninger

Historie

I tidlig middelalder var de to søer, Søndersø og Nørresø, adskilte af en tange, som det ikke var svært at komme over. Da Erik Menved i 1313 byggede borgen på Borgvold, blev vandet opstemmet og vandstanden steg med omtrent to meter, så tangen blev oversvømmet og de to søer kom til at hænge sammen. Det bevirkede, at vejen til Asmild og en samtidig bebyggelse ved søbredden gik tabt. I mange år var det nødvendigt at sejle over søerne og først i begyndelsen af 1800-tallet blev der lavet en permanent færgeforbindelse over søerne, da ejeren af Asmild Kloster i 1805 fik tilladelse til færgefart. I 1812 byggede fabrikant Bertel Bruun en træbro, på foranledning af Justitsråd Peder Daniel Bruun, daværende ejer af Asmild Kloster. Broen forbandt ”Salonhalvøen” med den modsatte bred, og det kostede bropenge at komme over. I 1855 blev den nuværende dæmning og den nye Randers Landevej taget i brug.

Se også

Kilder/henvisninger

Viborgs Historie Viborg KommuneDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: