Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Viborg Tugthus

Viborg tugthus blev oprettet af Borgmester Dyssel, der i 1736 stillede forslag om oprettelse af et manufaktur for løsgængere og tiggere, som skulle tvinges i arbejde, istedet for at genere borgerne med betleri. Det handlede også om at få gang i byen igen, hvor meget stadig lå ubebygget hen efter den store brand i 1726. Planen blev godkendt af Kongen i 1739, og der blev skrevet en grundig fundats, der beskrev hvordan stedet tænktes drevet. Man havde først planlagt at genopbygge det brandskadede domhus til formålet, men man valgte at bygge nyt, på en grund nede ved søen. Også Nørrejyder der ikke kune betale deres bøder kunne indsættes. Ikke blot tinget, men også præsterne kunne idømme tugthus - for umoralsk opførsel; Også børn der var ulydige over for deres forældre kunne indsættes! Folk der modtog fattighjælp i Viborg skulle arbejde der, men behøvede ikke at overnatte. I 1743 var presset på de kun få fængsler der da eksisterede, at man vedtog at jydske kriminelle skulle dømmes til Viborg tugthus.

I 1817 gjorde fangerne oprør og brændte fængslet af. 14 fanger flygtede, men de blev dog hurtigt fanget igen. De blev senere henrettet, og mange andre fik deres straffe forlænget.

I 1853 byggede man det (dengang) mere tidssvarende Horsens Tugthus til afløsning.

I 1877 ombyggede man Viborg Tugthus til sindssygeanstalt (asyl).

Kilder/henvisningDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: