Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Tv

Tv er forkortelsen for den græsk-latinske neologisme television - på dansk fjernsyn. Ordet anvendes også om et tv-apparat, dvs. en fjernsynsmodtager.

Table of contents
1 Television
2 Tv-apparat
3 Se også
4 Eksterne henvisninger

Television

Television er et system til overførsel af billedsekvenser (video) samt audio trådløst, via kabel eller via parabol.

Tv-apparat

Et tv-apparat (engelsk television set) kaldes også for en fjernsynsmodtager eller blot et fjernsyn.

Et tv-apparat er en video-monitor bygget sammen med en tv-tuner. Hertil kommer lyddelen som i en almindelige radio eller forstærker.

Teknisk

Et tv-apparats input er et radiofoni-signal modtaget via kabel-tv, en antenne eller en parabol.

Signal-processeringskredsløb inden i tv-apparatet ekstraherer lysstyrke, farve- og lyd-informationer fra dette signal.

Skærmen er en output-enhed, som viser et synligt billede på billedrørets skærm eller TFT-skærmen ud fra de elektriske signaler 'lysstyrke' ( luminans) og 'farve' (krominans). Tv-apparatets højttalere er en anden output-enhed, der gengiver lyden ud fra det forstærkede lydsignal.

Selve billedet er opbygget af et stort antal vandrette linjer, startende øverst til venstre i billedet. Luminanssignalet indeholder information om lysindholdet af hvert enkelt lille del af en linje, og krominanssignalet fortæller om farven. Årsagen til denne opdeling i luminans og krominans skal findes i overgangen fra sort/hvide udsendelser til farveudsendelser, da signalet skulle være bagud-kompatibelt. En sort/hvid tv-modtager benytter kun luminanssignalet til at vise et billede, og de tilføjede krominansinformationer i farveudsendelserne vil ikke virke forstyrrende.

Begge signaler ligger sideløbende i tv-signalet, der er opdelt i linjer og billeder af synk-pulser (synkroniserende pulser). Lige efter en billed-synk-puls kommer billedets første linjes informationer, og efter en linje-synk kommer næste linje. Synk-pulsen benyttes også til at 'slukke for lyset' (luminansen) i den tid det tager strålen i billedrøret at nå tilbage til starten af næste linje.

Der er forskellige standarder for TV-signaler: I Europa anvendes næsten udelukkende PAL-standarden (dog Frankrig: SECAM-standarden), i USA anvendes NTSC-standarden.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: