Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Trelleborg (cirkelborg)

Dette er et stoppested for Minibussens destination Vikingetid.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Trelleborg er en fællesbetegnelse for de danske cirkelborge fra vikingetiden, Trelleborgene, er opkaldt efter den første, der blev fundet (Trelleborg ved Slagelse, udgravet 1936 - 1941).

Table of contents
1 Trelleborge
2 Sammenligning
3 Kilder/henvisninger

Trelleborge

Sammenligning

Navn indre diameter voldbredde antal huse husenes længde
Aggersborg240m11m4832,0
Borgeby150m15m  
Fyrkat120m13m1628,5
Nonnebakken120m   
Trelleborg ved Slagelse 136m19m1629,4m
Trelleborg ved Trelleborg125m   

Trelleborgene og den samtidige bro over Ravning Enge / Vejle Å samt mindre broer opført på Sjælland (Bakkendrup bro mellem Gørlev-Tissø og Risby bro ved Præstø) og på Lolland (over Flintinge å) adskiller sig klart fra hvad man ellers har fundet fra vikingetiden. Trelleborgene er i modsætning til andre ringborge fra perioden konstrueret efter en strengt geometrisk plan, under anvendelse af den romerske fod. Foruden at voldgravens bund er spids, en type, som romerne brugte. Selv om de har været eftersøgt har man ikke fundet egentlige forbilleder i Europa. Ved Hollands og Belgiens kyster findes ringborge med visse lighedstræk, og på øen Walcheren i mundingen af floden Schelde findes rester af en borg med porte i verdenshjørnerne og gader, der forbinder disse porte.

Trelleborg (Sjælland) og Fyrkat er dendrokronologisk dateret til 980, og de øvrige kulstof 14 dateret til omtrent samme tid.

I 974 tabte Harald Blåtand vistnok Dannevirke og en del af Sønderjylland til tyskerne, og det antages at hele komplekset af borge, broer og veje bygget omkring 980 er Haralds værk, som led i et omfattende forsvarssystem.

Trelleborgene betegnes cirkelborge på grund af den strengt geometriske form, i modsætning til ringborge, hvor borganlægget er omkranset af en vold / grav, der ikke nødvendigvis er cirkulær.

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: