Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Tjæresand

Tjæresand er en form for olie, der er markant anderledes end almindelig råolie. Der er tale om sandkorn omgivet af en tynd film af olie. Tjæresand regnes som en af de væsentligste typer af ukonventionel olie. Tjæresand kan ikke pumpes som konventionel olie, men skal graves op. Herefter tilføjes nafta - en lettere kulbrinte af destilleret olie - og resultatet er en syntetisk olie, der har de samme egenskaber som almindelig olie. Alternativt kan man pumpe damp ned i tjæresandet, og opsamle den frigivne olie. Der skal dog stadig tilføjes kulbrinte for at slutproduktet er flydende.

Da tjæresandet enten skal graves op eller udvindes med damp, og da der senere i processen skal tilføjes nafta, er det væsentligt dyrere at udvinde tjæresand end at udvinde konventionel olie. Hertil kommer logistiske problemer med at optrappe produktionen. Processen kræver betydelige mængder vand og efterlader enorme mængder giftigt affald. Det anslås at der i det nordlige Alberta, Canada, er mellem 870 mia. og 1,3 billioner tønder olie i form af tjæresand. Det gør Canada til verdens olierigeste land – på papiret. Det canadiske Syncrude regner med i perioden 2011-2015 at kunne producere 185-200 mio. tønder syntetisk olie om året. Til sammenligning anvendes der i øjeblikket omkring 84 millioner tønder olie om dagen.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: