Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Tamilsagen

Tamilsagen der fik den konservative ledet regering til at gå af pga. en rigsretsag imod Erik Ninn Hansen. Sagen startede i 1987 da det blev diskuteret på et ministermøde om hvilke muligheder der forfindes for at holde igen på antallet af familiesammenføringer for tamilske flygtninge. Et par måneder efter ministermødet præsenterede Ninn-Hansen en plan om bl.a. repatriering, som regeringens flygtningeudvalg var positiv over for. Denne plan blev dog aldrig realiseret. Men Ninn-Hansen gav umiddelbart efter mundtlig ordre til, at man indstillede behandlingen af sager om familiesammenføring med tamilske flygtninge, på trods af retskravet om familiesammenføring.

Ordren var selvfølgelig ulovlig, men at embedsmændene ikke reagerede på dette, var også ulovligt. Ninn-Hansens mundtlige ordre berørte 5-6000 tamilske flygtninge, og der var op til seksten måneders ventetid på sagsbehandling. Sagerne blev dog behandlet i Direktoratet for Udlændinge, man undlod blot at orientere ansøgerne om afgørelserne, før Ninn-Hansen afgik som justitsminister i 1989.

Den borgerlige regering var en mindretalsregering, og da sagen dukkede op, satte et parti sig imod genvalg af Ninn-Hansen som justitsminister, og et andet parti krævede en undersøgelse af sagen. Man undersøgte ansvarsforholdene, og der blev rejst tjenestemandssag mod fire embedsmænd: Den for udlændingeområdet ansvarlige afdelingschef i Justitsministeriet, direktøren for Direktoratet for Udlændinge, statsministerens departementschef og en kontorchef. Disse blev bl.a. forflyttet og irettesat, men undgik egentlig straf. Der blev rejst tiltale for Rigsretten mod Ninn Hansen, hvilket er temmelig alvorligt. Der er kun blevet ført Rigsretssag fire gange før i Danmarkshistorien, sidst i 1910, og ikke mindre end tyve dommere indgår i Rigsretten.

Regeringen trak sig tilbage som direkte følge af sagen og kritikken heraf, og der blev dannet en socialdemokratisk regering. Justitsministeriet blev frataget udlændingeområdet, som blev lagt under Indenrigsministeriet. I 1994 blev Ninn-Hansen dømt, og straffen blev fire måneders betinget frihedsberøvelse, der bortfaldt efter 1 års prøvetid.

Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: