Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Symbiose

Tilbage til biologisk samvirke eller økologi
Symbiose (af græsk: sym = "sammen" + bios = "liv") er et samliv mellem forskelige organismer, hvor begge får gavn, dvs. et positivt udbytte. Et par eksempler myrer der beskytter bladlus, og til gengæld belønnes med sukker. Meget videregående eksempler på symbiose er lichener, hvor svampe og alger danner en fælles vækst, eller koraller, der har indlemmet fotosyntetiserende alger i deres krop.

Begrebet "symbiose" bruges også i overført betydning om et forhold imellem mennesker hvoraf begge har fordel, og imellem virksomheder, f.eks. industriel symbiose).

Begrebet må ikke forveksles med begrebet snylter (hvor den ene organisme lever på den andes bekostning).

Det kan dog i praksis være vanskelligt at skelne imellem ægte symbiose, og et gensidigt forhold hvor begge parter snylter på hinanden. Et eksempel er de mikroskopiske orkide-frø der kræver infektion af en svamp der leverer sukker for at kunne spire under naturlige forhold; men hvis svampeinfektionen bliver for voldsom tager den livet af frøet/orkideen. Det kan endda blive mere indviklet, for hvis svampen ikke æder den, begynder orkideen at snylte på svampen for at udvikle sig, og først når orkiden er udviklet, så får svampen sukker fra orkiden.

Se også

Litteratur

  • Heinrich & Hergt: Munksgaards Økologiatlas ISBN 87-16-107756


Denne artikel var dagens artikel den 28. november 2004.Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: