Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Svalbard

Svalbard er en øgruppe i Nordishavet, ca. 74°-81° nord og 10°-34° øst. Det samlede areal er på ca. 62.050 km² hvoraf de største øer er Spitsbergen (39.000 km²), Nordøstlandet (14.600 km²), Edgeøen (5000 km²) og længst mod syd Bjørnøen (178 km²).

Historie

Navnet omtales første gang i de islandske annaler fra 1194. I den islandske landenavnebog (Landnámabók) fra 1200-tallet er Svalbard også nævnt, men det er usikkert om dette er det samme som det nutidige Svalbard. Norge fik suverænitet over Svalbard i 1920, efter Norge og flere andre europæiske lande vedtog den såkaldte Svalbardtraktat.

Geografi

De største bebyggelser på Svalbard er Longyearbyen, Barentsburg og Ny-Ålesund. I Longyearbyen hvor også Longyearbyens lokalstyre (sammenligneligt med en kommune) befinder sig, ligger også Svalbards sysselmandskontor (sammenligneligt med et amt).

Klima

Svalbard har tundraklima med et stærkt maritimt præg og har midnatssol fra 20. april til 22. august og mørketid fra 27. oktober til 15. februar.

Demografi

Øgruppen er overvejende befolket af nordmænd (ca. 1500) og slavere (primært russere og ukrainere, ca. 1000), hvoraf de fleste overvintrer. Sysselmanden er statens øverste repræsentant på Svalbard og udøver også politimyndighed. Øgruppen administreres ellers som en del af Troms fylke (amt). Enkelte love gælder ikke på Svalbard.

Næringsliv

Svalbard er kendt for store forekomster af kul og siden begyndelsen af 1900-tallet har både russere og nordmænd udvundet det. Der er også fundet forekomster af jern, asbest og zinkblende, og prøveboringer efter olie og gas foretages også.

Svalbard Radio er i dag den eneste kystradiostation på Svalbard. Stationen som er vigtig i den maritime redningstjeneste samarbejder tæt med Svalbard Lufthavn som er den internationale lufthavn ved Longyearbyen. Den har ruteflystrafik til Tromsø og Murmansk/Moskva.

Turisme er vigtig for Svalbard og mange tusinde turister fra hele verden besøger øgruppen for at opleve midnatssol, isbjørne og det barske klima. I den senere tid har eventyreren Stein P. Aasheim haft flere ekspeditioner til Svalbard og også overvintret med familien i en fangsthytte på Austfjordneset (Spitsbergen).

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: