Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Squash

Dette er et stoppested for Minibussens destination Sportsgrene.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Squash er et ketcherspil beslægtet med badminton og tennis, og spilles på en lukket, almindeligvis indendørs bane, med fire vægge, oftest med deltagelse af to spillere. En lille gummibold skal med en ketcher slås op mod den højeste væg, frontvæggen.

En duel indledes med at den ene spiller server ved at slå bolden direkte mod frontvæggen fra den ene side af banen over til modstanderen i den modsatte side. De efterfølgende slag må slås direkte mod frontvæggen eller via de andre vægge. og bolden må spilles over hele banen. En spiller skal senest returnere bolden, inden den rammer gulvet anden gang.

Duellen afgøres til en spillers fordel, når det ikke lykkes modstanderen at returnere bolden korrekt til frontvæggen.

Pointtælling

En kamp spilles bedst af fem sæt. Der findes to scoringssystemer. I mest udbredte system i Danmark er det kun serveren, der kan score point. Hvis serveren taber en duel (en "bold") overgår serveretten til modtanderen, som derefter får mulighed for at score point. Der spilles til 9 i hvert sæt. Ved stillingen 8-8 skal den spiller, som ikke har serveretten, dog afgøre, om der spilles videre til 9 ("set one") eller 10 ("set two").

Mindre udbredt i Danmark er "amerikansk score", hvor alle bolde giver point, uanset hvem der server. Her spilles til 15. Ved stillingen 14-14 skal servemodtageren dog vælge, om der spilles videre til 15 eller 17.

Squash spilles mest af to spillere, men double forekommer også.

Bane og udstyr

En squash-bane til single-brug er 9,75 meter lang og 6,40 meter bred. Frontvæggen måler i højden 4,57 meter, bagvæggen 2,13 meter. Double spilles enten på en single-bane eller på en double-bane, som er ca. en meter bredere.

En squashketcher ligger i størrelse og vægt mellem et badmintonketcher og en tennisketcher. Normalt er den ca. 65 cm. lang og vejer 120-170 gram.

Squashbolde, som benyttes af øvede spillere og til turneringer, er markeret med en eller to gule prikker, vejer 24 gram og måler 4 centimeter i diameter. Til begyndere og mindre øvede spillere findes bolde med blå, hvide og røde prikker, som er kendetegnet ved at springe højere op fra gulvet og dermed give spillerne bedre tid til at nå bolden.

Udbredelse

I Danmark er de fleste squashspillere organiseret i klubber under Dansk Squashforbund, som har ca. 8000 medlemmer.

Mange spillere er dog uorganiserede.

Squash har sin oprindelse i England i det 19. århundrede, hvor nogle mener den er opstået som tidsfordriv i fængsler, hvor en bold blev kastet eller sparket op mod en mur. Der findes i dag squashbaner i ca. 150 lande og antallet af spillere på versensplan er af den internationale squashsammenslutning blevet anslået til ca. 15 millioner. Trods dette er squash aldrig blevet optaget på det olympiske program. Dette kan givetvis tilskrives squashsportens begrænsede appel til sponsorer, som igen skyldes sportens fysiske rammer, der gør sporten vanskeligt tilgængelig for såvel tilskuere som tv.

Squash er en af de mest fysisk krævende sportsgrene. Det er ikke ualmindeligt at forbrænde 700-1000 kalorier i løbet af en times spil.

Kilder/eksterne henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 8. april 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: