Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Spindelvæv

Spindelvæv

{}
Hjulspind med morgendug - spindes af hjulspindere

Spindelvæv kendes normalt som noget træls noget i løften. Det er edderkopper der producere spindelvæv ud af den silke osm kommer fra deres spindevorter på bagkroppen.

Der findes mange forskellige spind, men de mest kendte er hjulspind og baldakinspind.

En edderkop kan spinde op til 6 forkellige slags silketråde. Hver spindevorte kan kun producere en slgs tråd. hver tråd har sin finktion. klæbrig tråde til net, ikke klæbrige tråde til net, sikkerhedsline, silke til ægspind og til ammespind og indpakning af bytte.

Når silken kommer ud fra edderkoppens spindevorter er det blot en klistret væske, men når edderkoppen trækker i det med sine bagerste ben, størkner våsken og bliver til en fin tråd. jo hårde edderkoppen trækker - jo stærkere bliver tråde.

Ikke alle edderkopper laver et net.

Table of contents
1 Typer af spind
2 Edderkoppen og kong Robert

Typer af spind

Hjulspind

Spindes af hjulspindere (Araneidae(2600 registrerede arter)). Det er et rundt spind bygget op af hovedtråde og en
spiral som går fra midten og ud. Edderkoppen sidder ofte i midten. F.eks. en almindelig haveedderkop (Araneus) spinder et spind på ca. 25 cm i diameteren og bruger 20-60 meter på et spind og edderkoppen bygger som regl et nyt spind hver nat. De største hjulspind spindes af edderkop-slægten Nephila. Deres spind kan måle op til 2 meter i diameteren og er stærke nok til at kunne fange små fugle.

Baldakinspind

Spindes af baldakinspindere (Linyphiidae- 3700 registrerede arter)) Baldakinspind ses oftest i buske og krat samt i højt græs. Baldakinspind består af en masse ikke klæbrige tråde, over og under nettet, som byttedyr [f.eks. insekter) "snubler" i og falder ned på selve nettet hvor baldakinspinderen sidder på undersiden. I en enkelt tornebladsbusk kan der være 50 og endda flere baldakinspind. Spindene er ofte kun få cm. store men nogle kan være lgie så store som tallerkener.

Tæppespind

Bygges af f.eks. labyrintedderkoppen (Agelena labyrinthica) og almindlig husedderkop (Tegenaria). Det ses ofte i hønsehunse og skure hvor spindet hænger som et tæppe i hjørnet med et rør hvori edderkoppen sidder med forbenene på tæppespindet. Tæppespindet er ikke klæbrigt men byttedyret snubler i trående på spindet.

Faldlem og rørspind

Bygges af Taranteller, faldlemsedderkopper og rørspindere. (til sammen kaldet Mygalomorphae) og kæmpe-faldlemsedderkopper (Liphistiomorphae - muligvis de mest primitive edderkopper. kun ca. 20 arter). Spindet består af et rør som enten er lukket eller har en faldlem i toppen. inde i røret sidder edderkoppen og mærker på spindet. når et bytedyr går over spindet hugger den hurtigt igennem spindet med sine giftkroge og lammer byttet.

Edderkoppen og kong Robert

Efter nederlaget til englænderene i 1306 hvilede kong Robert 1. Bruce af Skotland sig i en lade hvor han så en hjulspinder spinde sit net. 6 gange mislykkede det for edderkoppen men den 7 gang lykkedes det den. Kong Robert skulle være blevet inspireret til dette og kæmpede videre mod englænderne som han endelig slog ved Bannockburn i 1314Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: