Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Spalteåbning (plantedel)

Dette er et stoppested for Minibussens destination Planters opbygning.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

.]]

Planternes blade udveksler gas med atmosfæren via små 10 µm lange spalteåbninger, som på botanisk fagsprog kaldes stoma (af græsk stoma = "mund") og stomata (flertal), og som kan åbnes eller lukkes efter forholdene. Spalteåbningen er omgivet af to eller flere læbeceller og ved at regulere deres turgortryk kan planten henholdsvis åbne og lukke spalteåbningen.

Spalteåbningerne kan findes på oversiden eller undersiden eller begge sider af planters blade eller nålee. Via spalteåbningerne diffunderer gasser fra og til den fugtige, indre overflade inde i bladet. Denne indre overflade er fraktallignende og har et areal, der er ca. 50 gange bladets ydre overflade.

Det tager ca. 15 minutter for planter at åbne eller lukke spalteåbningerne.

De fleste planter åbner spalteåbningerne om dagen (når der er lys, vand og CO2 til rådighed). Disse planter er typisk C3-planter. Men hos kaktusarter og mange sukkulenter holdes spalteåbningerne lukket om dagen, da de natten forinden har fikseret COCO2 til senere anvendelse - nemlig om dagen. Disse planter kaldes C4-planter. Den mest kendte repræsentant for denne klasse er ananas-planten.

C3 og C4 står her for et mellemtrin i fotosyntesen, hvor syntesen bygger på et kulhydrat med henholdsvis 3 og 4 kulstofatomer. Derudover findes der også de såkaldte CAM-planter.

C3-baserede planter er mest almindelige på Danmarks breddegrader, da planter med C3 mest optimalt udnytter sollyset ved ca. 15-25°C i bladet, hvorimod de C4-baserede planters optimale temperatur er ved ca. 30-45°C.

Planter fordamper næsten udelukkende vand ud gennem spalteåbningerne, selvom de kun udgør 1-2% af plantens samlede ydre overflade. For planter, som vokser naturligt i fugtige omgivelser, er ikke-stomata-fordampning kun 10% til sammenligning med en åben vandoverflade. For træer er ikke-stomata-fordampningen mindre end 0,5% og for kaktus- og sukkulentarter kun ca. 0,05%.

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: