Historie
Uddybende artikel: Somalias historie
Somalia har med afbrydelser været i borgerkrig siden 1977. I 1991 erklærede den nordvestlige del af landet sig som en selvstændig stat, Somaliland. Somaliland har lige siden de facto fungeret som en stat og været forholdsvis stabil, men ikke ikke internationalt anerkendt som en stat.
I 1993 blev der sendt en 28.000 mand stor "fredsbevarende" FN-styrke under ledelse af USA til Somalia for at sikre leverancerne af fødevarehjælp og afvæbne de stridende hære. Det var første gang FN greb militært ind i et medlemsland uden dettes accept. Missionen mislykkedes, og efter to år blev styrken trukket tilbage i 1955 på grund af et stigende antal dræbte og efterlod landet i kaos.
Den nordøstlige region, Puntland, erklærede sig selvstændige i 1998, og det samme gjorde Sydvestsomalia i 1999.
Geografi
Somalia ligger på en halvø på Afrikas østkyst med Adenbugten mod nord og det Indiske Ocean mod øst. Sammen med Etiopien og Djibouti kaldes området Afrikas Horn. Somalia har grænse mod Djibouti mod nordvest, mod Etiopien mod vest, og mod Kenya mod syd. Kystlinjen er 2.720 km lang.
Nordsomalia (Somaliland) er bjergrigt og tørt, og syden er lavere og de fleste steder ørken. Kun ved floderne Juba og Shebelle er der et frugtbart område.
Ekstern henvisning