Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Slaveri

Slaveri er når et menneske har juridisk ejendomsret til et andet, herunder retten til at råde over den andens arbejdskraft og retten til at sælge den anden videre. Disse rettigheder kan også knyttes sammen med andre rettigheder, som retten til at mishandle slaven uden strafansvar. I en noget udvidet betydning kan man også tale om slaveri, når disse rettigheder faktisk foreligger, men ikke er juridisk bundne, f.eks:
  • livegenskab,
  • gældsslaveri,
  • salg og udbytning af børn
  • tvangsægteskab
  • kvinder som ledes ud i prostitution og økonomisk afhængighed med slavelignende karakter.

Gennem slavehandel med Afrika blev 10-15 millioner afrikanere solgt som slaver til Amerika i løbet af cirka 300 år. Kun en ud af tre nåede frem i live.

Af de i Amerika importerede slaver gik 38 % til Brasilien, 17 % til spansktalende lande i Sydamerika, 17 % til franske områder i Vestindien, 17 % til britiske områder i Vestindien, 6 % til danske, svenske og hollandske områder i Vestindien og 6 % til USA

I 1792 vedtog Danmark som det første land i verden en lov som forbød handel med slaver. (I virkeligheden var det bare en privatisering ), men selve slaveriet bliver først forbudt i 1848.

Nogle mener, at den muslimske slavehandel fra Afrika til de muslimske lande har haft en størrelsesorden på cirka 14 millioner fra det 7. til det 20. århundrede. Den muslimske slavehandel fra Østafrika til det Ottomanske Rige gennem det Røde Hav fortsatte efter vestens ophør med slavehandelen. I Konstantinopel kunne man så sent som i 1908 åbent købe og sælge kvindelige slaver til haremmer eller som konkubiner.


Samfundsproblemet ved slaveri er at slaverne ikke laver så meget som de kan, da de så nødigt vil skuffe deres herre, så må de sørge for at herren ikke har så store forventinger til hvad og hvor meget de kan lave på en dag, det er altså nødvendigt som sort slave hver dag at bekræfte de hvide herres fordomme om at sorte er dumme og sløve. Derved bliver slavernes årlige produktion ca. det halve af hvad de samme frie mennesker ville have lavet.

Se også

Slavehandel


Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: