Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Skylab

Skylab kort fortalt

Skylab var
USA's første rumstation og et projekt som NASA realiserede i 1973 primært ved hjælp af materiel der var blevet til overs, da man strøg de sidste tre af de oprindeligt planlagte månerejser med Apollo-programmet: Tredje trin i en Saturn 5-raket blev bygget om til en et "rum-laboratorium" - en særdeles rummelig trykkabine, hvori astronauter kunne færdes blot iført almindeligt tøj (modsat trykdragt) og udføre eksperimenter med bl.a. det tyngdefrie miljø, samt foretage observationer af Jorden, Solen og stjernerne med diverse observationsudstyr som fartøjet rådede over.

Fartøjet blev opsendt ubemandet, og blev sidenhen besøgt af tre hold astronauter som boede og arbejdede ombord i henholdsvis ca. 1, 2 og 3 måneder. Efter det sidste "besøg" fortsatte Skylab i nogen tid med at fungere som et ubemandet, fjernstyret observationsfartøj.

Skylab-programmet

Skylab blev sat i kredsløb af Saturn 5-rakettens to øvrige trin den 14. maj 1973 - selve Skylab var den største nyttelast der på det tidspunkt var blevet sendt i jordkredsløb. Under opsendelsen blev et solpanel og et varme- og mikrometorit-skjold revet af, mens et andet solpanel satte sig fast så det modsat hensigten ikke kunne foldes ud pr. fjernstyring da fartøjet nåede sit kredsløb.

Elleve dage senere, den 25. maj, blev et hold bestående af tre astronauter sendt op med et Apollo-rumfartøj for at docke med og stige ombord i Skylab: Ud over de planlagte aktiviteter (hvoraf en del måtte tages af programmet) havde denne besætning rigeligt at se til med rumvandringer hvor de udbedrede skaderne på solpaneler og skjold på deres 28 dage lange ophold.

Sidenhen fulgte yderlige to besøg af astronauterne: det ene hold blev opsendt 28. juli 1973 og boede og arbejdede i 59 dage i Jordkredsløb, mens det sidste hold opsendtes 16. november 1973 til et ophold ombord på 84 dage.

Skylab endte med at styrte ned og gå til grunde i Jordens atmosfære over det Indiske Ocean og de vestlige egne af Australien.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: