Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Skånske Lov

Skånske Lov kan til en vis grad siges at være vejledende for det ældste danske skriftsprog, da den blev nedskrevet nogen gang mellem 1202 og 1216 og er den ældste af landskabsloverne i Danmark. Jyske Lov som mærkelig nok i Danmark regnes for den ældste i landet, kom først i 1241.

Skånske Lov gjaldt i den danske tid i hele Skånelandene, det vil sige også i Halland og Blekinge og på Bornholm. Men for en kort periode også på Sjælland, indtil Sjællandske Lov blev vedtaget.

Et af de ældste håndskrifter, Codex Runicus, som i dag er forvaret på Universitetsbiblioteket i København, er skrevet med runer, og det er enestående for nordiske lovtekster. Det er også bemærkelsesværdigt, at den byder på de ældste kendte danske noder, en skånsk folkevise:

" Drømde mik en drøm i nat, um silki ok ærlik pæl"

Den er siden blevet til Danmarks Radios klassiske og kendteste pausesignal.

Fra Skånske Lov findes også den såkaldte skåningestrofen, de stolte ord på middelaldersdansk:

"Haui that Skanunga ærliki mæn, toco vitar oræt aldrigh æn", eller: ''"Sæd er hos skåninger, de ærlige mænd, de tog mod uret aldrig end". ''

Denne konstatering af, at skånelænderne aldrig har tålt nogen uret i deres eget land, er Skånelandenes egentlige valgsprog.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: