Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Shiisme

Shiisme eller shia er en af de to hovedretninger inden for islam (den anden er sunni). Tilgængerne af shiisme kaldes shia-muslimer eller shiitter.

Shiitterne udgør ca. 10 procent af alle muslimer. Shiitterne anser den fjerde kalif Ali for at være den rette kalif, da de lægger vægt på, at han tilhørte Muhammeds nære familie (Han var Muhammeds svigersøn). Shiitterne og sunniterne ser forskelligt på udvælgelsen af kaliffer, idet shiitterne er af den opfattelse, at kalifferne bør nedstamme fra Ali, mens sunitterne mener, at udvælgelsen i højere grad bør baseres på mere verdslige principper. Inddelingen i Shia- og Sunni-muslimer skete i det syvende århundrede e.Kr i forbindelse med mordet på Ali i 661 samt sønnen Husains død som martyr i år 680.

I shiitternes fortolkning af islam gør blandt andet sorgen og lidelsen sig gældende som dybt integrerede forhold.

Der findes flere forskellige retninger inden for shia-islam, hvoraf nogle af de vigtigste er: "Tolverne", også kaldet ”Ithna”, som udgør omkring 50 procent af Iraks befolkning samt "ismailiterne", eller ”syverne”. Tallene henholdsvis 12 og 7 refererer til, hvor mange i rækken af imamer der anerkendes i de respektive trosretninger. I shia-islam spiller imamerne en vigtig rolle - de er hævet over andre mennesker, idet de ikke begår fejl, og de anses endda i nogle af shia-grenene som personer med spirituelle evner.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: