Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Sfinksen i Giza

Sfinksen i Giza er en stor skulptur på Nilens vestbred. Sfinksen i Giza er ikke en ægte sfinks, da den har et menneskehoved på en sammenkrøben løvekrop.

Table of contents
1 Traditionel datering
2 Nyere kontroversiel datering
3 Se også
4 Kilder/referencer
5 Eksterne henvisninger

Traditionel datering

Det har gennem lang tid været antaget, at det var farao Kefrens menneskehoved, som var hoved på sfinksen. Det har også været antaget at sfinksen blev bygget i det 4. dynasti (2723 f.Kr.-2563 f.Kr).

Nyere kontroversiel datering

Forskning fra 1940'erne og til nu, tyder på at ikke begge antagelser ikke er tilfældet. Ifølge forskning foretaget af den franske scholar Rene Schwaller de Lubicz (1891-1962), ægyptolog John Anthony West, Dr. Robert Schoch.

På grund af at Mark Lehner postulerede at sfinksen var lavet af en anden slags kalkstensmateriale end andre ikke så vanderoderede grave, hyrede British Broadcasting Corporation (BBC) en ekspert til finde ud af det. Eksperten konkluderede at de var af det samme materiale.

Herefter offentliggjorde Mark Lehner en artikel hvor han konkluderer at sfinkshovedets ansigt er det samme som en statue af farao Kefren.

John Anthony West hyrede herefter detektiv Sergent Frank Domingo med speciale i ansigtsrekonstruktioner til at sammenligne ansigterne med henblik på at finde ud af om de forestillede det samme ansigt. Han fandt at kinderne på sfinksen er mere fremtrædende, herudover er vinklen på en linje fra øret til munden er 32 grader på sfinksen og 14 grader på statuen (målt fra siden i forhold til andre ansigtskendetegn). Han fandt andre forskelle og konkluderede at de to ansigter ikke var fra samme person.

Herudover er det, i følge mange kilder, bemærkelsesværdigt at hovedets størrelse ikke passer proportionsmæssigt med løvekroppen. Det har fået andre til at spekulere om hovedet måske er blevet genhugget fra et antageligt oprindeligt større hoved.

Det kontroversielle

Sfinksens vanderosion er ifølge flere kilder lodret - også ved foden - hvilket gør at det er regn og ikke oversvømmelse, som har forårsaget erosionen. Problemet er blot, at det mest regnede i perioden 10.000..5.000 f.Kr. og at regnen senest stoppede ca. 5.000..3.000 f.Kr. - altså før de kendte ægyptiske dynastier. Dog regner det af og til i dag, men med års mellemrum.

Se også

  • Sfinks - for andre betydninger.

Kilder/referencer

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: