Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Sanskrit

Sanskrit er muligvis det ældste indoeuropæiske sprog som endnu bruges aktivt. De tilhører de indoariske sprog i den indoiranske sproggruppe i de indoeuropæiske sprog. Man troede engang at det var det ældst kendte af alle indoeuropæiske sprog, men har siden fundet ud af at hititisk er ældre.

Sanskrit (samskrta) som betyder "rent" eller "grammatisk korrekt" sprog, er et helligt sprog for over 1.000 millioner mennesker, især hinduer, buddhister og sikher. Det skønnes at omkring 2 millioner mennesker taler det som andet sprog, og der skrives stadig litteratur på sanskrit.

Mange sprogfolk foretrækker i dag at skelne mellem det vediske sprog og sanskrit som to forskellige varianter af old-hindi. Omkring det 15. århundrede f.Kr drog det indoeuropæiske folk som talte vedisk, ind i det indiske subkontinent. Senere skrev de vedisk-sprogede skriftkyndige Vedaerne (Rig-veda, Sama-veda, Yaju-veda og Atharva-veda). (Avesta, et helligt skrift i mazdaismen er skrevet på old-persisk, som er beslægtet med old-hindi).

Sanskrit begyndte med brahman-litteraturen, inkl. Upanishaderne.

Efter det 5. århundrede f.Kr eller tidligere blev sanskrit erstattet som almindeligt talt sprog af de mellem-hindiske sprog, prakriterne (naturlige eller folkelige sprog). Buddha, for eksempel, talte prakrit. Men også i den periode blev der nedskrevet mange verdslige og hellige skrifter på sanskrit.

Fra det 18. århundrede har man sædvanligvis skrevet sanskrit med stavelses-alfabetet devanagari. Tidligere blev der brugt andre skriftsystemer.

Sanskrit og prakriterne har udviklet sig til de nyhindiske, eller nye indoariske, sprog hindi, urdu, bengali, gujarati, punjabisk, marathi, nepalesisk, singalesisk, maldivisk, romani (sigøjnernes sprog) m.fl.

Se også

  • Panini (indisk sprogforsker i det 5. århundrede f.Kr.)
  • Indoariske sprog (gruppen af sprog som stammer fra sanskrit)Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: