Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Roald Amundsen

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (16. juli, 1872 - 18. juni, 1928), polfarer. Mest kendt for at have fundet Nordvestpassagen og for at lede ekspeditionen som nåede frem til Sydpolen først.

Amundsen blev født ind i en norsk søfartsfamilie. Han blev inspireret af Fridtjof Nansens krydsing af Grønland i 1888 og bestemte sig for at dedikere sit liv til opdagelsesrejser.

Etter at have sejlet gennem Nordvestpassagen med Gjøa i 1903-1906, planlagte Amundsen en ekspedition til Nordpolen. Han udrustede Nansens Fram til en nordpolsfærd, men efter at have hørt nyhederne om Pearys nordpolsfærd, skiftede han overraskende kurs sydover.

nåede Sydpolen den 14. december 1911 efter et kapløb med en britisk ekspedition ledet af Robert Scott. Med sig til Antarktis havde han blandt andre Hjalmar Johansen, Nansens følgesvend fra turen til 86° Nord. Johansen blev imidlertid udeladt fra selve sydpolsekspeditionen efter en konflikt med Amundsen.

Den endelige færd til selve Sydpolen afgik fra vinterkvarteret Framheim 20. oktober 1911. Deltagerne var:

  • Amundsen selv.
  • Olav Bjaaland.
  • Sverre Hassel.
  • Helmer Hanssen.
  • Oscar Wisting.
26. januar 1912 var de tilbage i Framheim, 30. januar afsejlede Fram fra Antarktis, og 7. marts ankom skibet til Hobart, og nyheden om Sydpolens erobring bredte sig rundt i verden.

Amundsen var åben for brug af moderne teknik på polarfærder. I 1909 vurderede han drager. Efteråret 1913 var Roald Amundsen i USA på foredragsturne, og han var samtidig optaget af forberedelserne til en ny nordpolsfærd. Efter en flytur i San Francisco fik han øjnene op for flyvningens muligheder. Da han kom hjem til Norge igen, kom han i løbet af vinteren på flere besøg til Kjeller (lufthavn) for at komme med Sem-Jacobsen som passager. Flyturerne interesserede ham mere og mere, og han bad om at få anledning til at lære at flyve selv. Forsvarsdepartementet gav straks tilladelse til det.

11. juni 1914 tog han det første civile flycertifikat i Norge, på Gardermoen.

I 1926 nåede Amundsen Nordpolen med luftskibet Norge, sammen med italieneren Umberto Nobile.

18. juni 1928 rejste Roald Amundsen fra Tromsø med flyet Latham, i et forsøg på at finde Umberto Nobile, som var savnet i polområdet. Det er antaget at flyet havarerede i nærheden af Bjørnøya. Kun to vragdele blev fundet, og hvad der skete, er forsat ubesvaret.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: