Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Renæssance

Renæssance (fra fransk: Re naitre = at fødes igen) er en kunstnerisk stilperiode i Europa fra 1400 til 1580. I Danmark varede perioden fra ca. 1536 (reformationens indførelse) til ca. 1648 (Christian 4.s død).

Perioden var præget af et ønske om at tage model efter de klassiske samfund (deraf "genfødsel"). Dette kom til syne både inden for politik (demokratiske eksperimenter i de italienske bystater), filosofi (genopdagelse af de førkristne tænkere), kunst (indførelse af perspektivet) og arkitektur (nøgternt bygningspræg med romerske bygningskonstruktioner).

Desuden var perioden præget af befolkningsmæssig tilbagegang på grund af pest og stilstand indenfor samtlige intellektuelle områder i forhold til højmiddelalderen. På det kunstneriske område kopierede man ideer fra middelalderen uden i særlig grad at tilføje nyt. Renæssancens intellektuelle klima eller mangel på samme resulterede i reformationen.

Se også

Da det var påvist at Jorden ikke er universets centrum, fokuserede man meget på individet med alle de muligheder det havde, når dets skæbne nu heller ikke var afhængigt af dets handlinger. Individet og mennesket kom i centrum; både i kunsten, filosofien og religionen. En almindelig forståelse af Copernicus' verdensbillede fra 1514. at fordi niverset ikke har et centrum, følger det ikke logisk, at man gør mennesket og Jorden til centrum.

Renæssancen er den århundredlange revolution der er starten på vores nye tankegang. Det er begyndelsen på reformationen, der tager negativt afsæt i renæssancen.

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: