Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Randers

Randers er med sine 55.739 (pr. 1. januar 2004) indbyggere Danmarks 6. største by.

Table of contents
1 Randers' Historie
2 Se også
3 Kilder/Henvisnnger

Randers' Historie

Randers stammer fra omkring 1000-tallet, men der er også fund fra vikingetiden. Knud den Hellige prægede mønter i byen, og oprørere mod ham samles her i 1086.

Byen var i det meste af middelalderen befæstet. Der er ingen spor af voldenen i dag, men man kan via gadenavne som Østervold, Nørreport, Vestervold, Lille Voldgade mfl. følge en cirkel rundt, der formodentlig fortæller om dens placering. En årbog skrevet på Essenbæk Kloster kan bl.a. fortælle om et af middelalderens store traumer, ildebrand. Byen udslettedes hele tre gange i 1200-tallet, bl.a i 1246, hvor den blev afbrændt af Abels tropper, i borgerkrigen mod Erik 4. Plovpenning.

Man kan på en gade i den indre by se det hus, hvor Niels Ebbesen, ifølge sagnet(huset er fra en senere tidsperiode end drabet) vog den kullede greve (det er på nudansk dræbte den skaldede greve). Det foregik på 3dje stokværk og vinduesklappen står endnu åben den dag i dag. Foran rådhuset er der rejst en statue af helten - samme rådhus blev i øvrigt rullet lidt tilbage i 1930érne for at give plads til den øgede trafik på Rådhusstræde.

Da Valdemar Atterdag i 1350 prøvede at samle riget efter pantsætningen til holstenerne, blev den yderligere befæstet, og blev ofte nævnt som Randershus. Denne fæstning blev erobret af utilfredse adelsfolk i 1357. I 1359 angreb Valdemar atter byen med alskens krigsmaskiner.

I 1534 var der bondeopstand, anført af Skipper Clement, og de forsøgte at storme byen, men blev slået tilbage fra de i hast udbedrede volde.

Under Christian 3 (1536-1559) blev der bygget store fæstningsanlæg med voldgrav hele vejen rundt.

Randers er kendt for sine mange tilkørselsveje - man siger om byen, som man siger om Rom: Alle veje fører til Randers. Byen er eller var også kendt for sine laks, sine handsker og sine kønne piger. Hertil kommer Randers Rebslageri, der lavede ægte Randers-reb (hæng Dem ikke i bagateller, brug Randers-reb).

Statsminister Jens Otto Krag (S) blev født og voksede op i Randers i årene 1914-1932 og var byens folketingsmand i det meste af sin aktive folketingskarriere. Byen har i næsten en helt århundrede haft socialdemokratisk styre, indtil Venstres Michael Aastrup Jensen i 2001 med sine 26 år blev Danmarks yngste borgmester nogensinde. Forinden fulgte en periode med dels store problemer med byens hårde rockermiljø, dels skandalesager i den kommunale administration. Byens image har de senere år ændret sig. Sportsligt er byen kommet på landkortet de senere år idet Randers FC er rykket op i landets bedste liga, Superligaen.

Se også

Kilder/HenvisnngerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: