Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Peter Wessel

Peter Wessel (28. oktober 1690- 20. november 1720) var en dansk-norsk søhelt, født i Trondheim og bedst kendt som Tordenskjold. Han var allerede som 15-årig skibsdreng på en rejse til Vestindien. Han blev udnævnt til søkadet i 1709, og i 1712 kommandør på den nybyggede Fregat Løvendals Galej på 20 små kanoner, med hvilken han kort efter erobrede et svensk kaperfartøj.

Han blev adlet i 1716 under navnet Tordenskjold, og samme år vandt han en opsigtsvækkende sejr ved Dynekilen, hvor en svensk forsyningsflåde blev ødelagt, hvilket var stærkt medvirkende til at Karl 12 måtte opgive sit forsøg på at erobre Norge. Han blev øverstkommanderende for Kattegateskadren, og i 1719 erobrede han Marstrand og ødelagde kort efter resten af den svenske flåde i Göteborg . Herefter blev han udnævnt til viceadmiral, men det var samtidig afslutningen på krigen, og dermed også Tordenskjolds bedrifter.

Han blev dræbt i 1720 ved en duel på kårde, efter et skænderi med Jacob Axel Staël von Holstein, en oberst der tidligere havde været i svensk tjeneste. Da dansk lov på dette tidspunkt forbød kristen bisættelse af en falden duellant blev han bisat i Holmens_Kirke i stilhed.

Begrebet Tordenskjolds soldater stammer fra erobringen af fæstningen Karlsten, hvor Tordenskjold fik den svenske kommandant til at tro, at den danske styrke var langt større end den faktisk var.

Tordenskjolds popularitet voksede grangiveligt, da tændstikfirmaet Gosch købte retten til at sætte hans portræt på tændstikæsker.

Litteratur/kilde

  • Dan H. Andersen, Mandsmod og kongegunst: En biografi om Peter Wessel Tordenskiold, København, forlaget Aschehoug, 2004. 390 sider. ISBN 87-11-11667-6.

Eksterne kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: