Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Parmenides fra Elea

Parmenides fra Elea (f. ca. 515 f.Kr.) var en græsk filosof og poet, der kom fra den græske koloni Elea i Syditalien, hvor han grundlagde en filosofisk skole. Tilhængerne af denne skole kaldes under et for 'eleaterne', og udover Parmenides kan nævnes hans elev Zenon og Melissos fra Samos (Xenofanes regnes også i undertiden med til denne gruppe).

Table of contents
1 Liv:
2 Filosofi:
3 Værker:

Liv:

Vi ved ikke så meget om Parmenides liv og færden. Vi ved at han skrev et længere digt "Om Naturen", hvoraf lange passager er bevaret (her skriver han at en vis gudinde i en drøm har givet ham hans filosofi). Desuden nævnes Parmenides i Platons dialoger Theaitetos og Sofisten, og han optræder direkte som en figur i dialogen Parmenides, hvor han og eleven Zenon er på besøg i Athen og møder den, da ganske unge, Sokrates. Her skulle P. være 65 år gammel, men vi kan ikke bedømme hvor pålidelig en kilde Platon er. Der er dog alt i alt nok materiale til at sammenstykke grundridserne af Parmenides' filosofi.

Filosofi:

Parmenides grundlæggende argumentation gik som følger:

Det, der ikke er (dvs.ikke-væren), er ikke, og kan derfor hverken meningsfuldt tales om, eller være en del af virkeligehedens ultimative beskaffenhed.

Af denne grundindsigt drages der flere vidtrækkende konsekvenser:

Fx indebærer tid at noget både opstår og forgår, fx går et æble fra at være grønt til at blive rødt og sidenhen brunt (dvs. det grønne og røde æble forsvinder), men siden intet, der reelt eksisterer, kan opstå af intet og ejheller igen blive til intet, og siden intet ikke eksisterer, så kan tidens gang heller ikke være andet end en illusion!

En anden konskvens er at væren i sig selv ingen afgrænsning kan have, idet der netop intet er til at afgrænse det. Ligeledes må det være tæt og udfyldt, idet tomhed som en slags fravær af væren udelukkes. På denne måde mener Parmenides at han beviser, i moderne termer, at universet er uendeligt og uden et reelt vakuum.

Dermed sætter Parmenides som den første filosof (vi kender til), det sidenhen så kendte skarpe skel op imellem realitet og 'skin' - imellem det virkelige og det tilsyneladende.


Zenon er kendt for sine paradokser, der støtter hans mesters lære, ved at forsøge at bevise at det at indtage et andet standpunkt end Parmenides er selvmodsigende.

Værker:

Om Naturen (formentligt skrevet mellem 480 og 470 f.Kr.)Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: