Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Panamakanalen

Panamakanalen er en kanal i Panama som forbinder Atlanterhavet med Stillehavet.

1903 underskrev Panama en aftale med USA, om at USA skulle bygge Panamakanalen, og administrere den og en 80 km bredt område på hver side af kanalen, Panamakanalzonen. Kanalen byggedes med hjælp af ingeniørtropper fra USA's hær mellem 1904 og 1914.

1977 besluttedes det, at Panamakanalen i sin helhed skulle overgå til Panama den 31. december 1999.

Historie

Før Panamakanalen var den hurtigste vej fra New York til Californien med båd, rundt om Kap Horn på sydspidsen af Sydamerika, en lang og farlig rute. Efter bygningen af Suez-kanalen i Egypten var franskmændene sikre på at de nok en gang kunne forbinde to verdenshave med hinanden. Ferdinand de Lesseps, som var ansvarlig for bygningen af Suez-kanalen, blev først kontaktet for at bygge den nye kanal i Panama og arbejdet begyndte 1. januar 1880. Tekniske problemer og høj dødelighed pga. blandt andet malaria, gul feber og andre tropesygdomme tvang franskmændene til at opgive projektet.

USA's præsident, Theodore Roosevelt, var derimod sikker på at amerikanerne kunne fuldføre projektet og at kontrol over kanalen mellem Atlanterhavet og Stillehavet kunne være af både militær og politisk betydning. Han fik som udgangspunkt tilladelse af Colombia (som Panama den gang var en del af) til at fortsætte bygningen, men aftalen blev ikke ratificeret. Derfor skabte det problemer da Roosevelt bestemte sig for at hjælpe Panama's løsrivelsesbevægelse til et frit Panama, hvilket det også blev 3. november 1903.

Colombia gjorde ikke særlig modstand da USA kom til Panama med sine krigsskibe, og USA på sin side hævdede det kun var militærøvelser. Som tak for hjælpen fik USA fuld kontrol over kanalzonen den 23. februar 1904 for $10 millioner.

Den amerikanske præsident Woodrow Wilson fuldførte den sidste sprængning af Gamboadiget den 10. oktober 1913 og kanalen var dermed færdig. Et stort antal vestindiske arbeidere havde arbejdet med kanalen, og det er anslået at omkring 5.600 mistede livet under arbejdet med opførelsen.

Dimensioner

Panamakanalen er 81 km lang. Den har to afdelinger med sluser på Stillehavssiden, Miraflores- og Pedro Miguel-sluserne, og et, Gatun-sluserne, på Atlanterhavssiden. Hvert slusekammer er 305 meter langt, 33,5 meter bredt og 26 meter dybt. Skipe som skal gennem kanalen kan ikke være mere end 294,13 meter lange, 32,31 meter brede og størst dypgang er 12,04 meter (tropisk ferskvand).

Kanalen har to løb sådan at der kan gå skibe i begge retninger samtidig. Højdeforskellen fra havet til Gatunsjøen er 26 meter. Det blev fjernet 14 gange mere masse da Panamakanalen blev bygget end ved byggeriet af Suezkanalen.

På den atlantiske side har sluserne massive stålporte som er 21 meter høje og vejer 745 tonn hver, men de er alligevel så godt afballanceret at det kun kræver en 40 hk. (30 kW) motor for at åbne og lukke dem. På Stillehavssiden, som kaldes Miraflores, er vandstanden 24 cm højere og har meget større tidevandsforskelle.

Se galleriet
»« i .Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: