Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Outsourcing

Outsourcing, er et økonomisk begreb, der dækker over, at en virksomhed vælger at købe varer/ydelser, den tidligere selv har produceret, hos en underleverandør. Begrundelsen for at gøre dette kan være, at
  • opnå bedre kvalitet ved at benytte sig af en specialist fremfor selv at gøre tingene
  • opnå lavere pris
  • slanke og målrette organisationen

Der er en stigende fremgang inden for outsourcing, da det efterhånden er en nødvendighed for mange virksomheder at benytte outsourcing for at kunne konkurrere med andre virksomheder.

Table of contents
1 International outsourcing
2 Offentlig outsourcing
3 Se også

International outsourcing

Begrebet outsourcing bruges hyppigt i debatten af globalisering. Da tales der om, at en virksomhed flytter visse af sine funktioner, typisk dele af sin produktion, til et billigere land - enten fortsat drevet i eget regi (i et udenlandsk datterselskab) eller ved at benytte en udenlandsk underleverandør.

Virksomheder, som benytter sig af outsourcing, befinder sig oftest i de lande, hvor omkostningsniveauet og evt. selskabsskatten er høj. Ved at oursource kan de da få lavere lønomkostninger og mindre beskatning af indtjeningen, hvorved deres produkter bliver billigere.

I Indien skal en ingeniør, som er ligeså veluddannet som de danske, således kun have under en tredjedel af den løn en dansk ingeniør skal have. Omkostningsniveauet afhænger dog ikke blot af den direkte løn, men også af produktivitet (herunder arbejdsmoral, transport, leveringstid, råvarer, afstand til underleverandører, resvervedele til maskiner) etc.

Kritikere af outsourcing ser det som et dræn af både arbejdspladser og skatteindtægter. Outsourcing betyder imidlertid at selskabet bliver mere konkurrencedygtigt end det ellers ville have været, hvorved moderselskabet holder sig i live (og måske ligefrem vokser), sådan at de meget værdiskabende funktioner såsom produktudvikling og den primære produktion bliver i det land, hvorfra der outsources.

Høj skat (dog ikke altid høj selskabsskat!) findes i den universelle velfærdsmodel, da alle offentlige ydelser og rettigheder og finansieringer af velfærdsstaten sker gennem skatten. på grund af den høje skat kan virksomheden, iflg. visse teorier, ikke se store økonomiske fordele i den universielle velfærdsstat. En virksomhed vil dermed, iflg. disse teorier, flytte til lande med enten den residuale eller selektive velfærdsmodel, hvor skattesatsen ikke er så høj. Dermed kan outsourcing og globaliseringen angiveligt være en stor trussel for den universelle velfærdsmodel, da den risikerer at alle virksomhederne flytter produktionen til andre lande, hvorved lande med en universel velfærdsstat mister skatteydere.

Offentlig outsourcing

Se: Udlicitering og Privatisering.

Se også

  • Supply chainDenne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: