Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Optokobler

En optokobler er en elektronisk komponent eller et 2 delkredsløb, som ved hjælp af optiske signaler (lysimpulser) tillader overførsel (envejskobling) af (fortrinsvis digitale) elektriske signaler mellem to kredsløb, der er elektrisk isoleret fra hinanden.

Optokoblere bruges primært i situationer, hvor der mellem en signalkilde og en modtager af signalet er, eller kan forekomme spændingsforskelle, der kan skade modtager-siden ved direkte sammenkobling.

I sin simpleste form består en optokobler af en styrbar lyskilde (typisk en lysdiode - i ældre tid glødelampe) og en lysfølsom komponent (normalt en fotodiode, fototransistor, LDR), anbragt indenfor "synsvidde" af hinanden, men med tilpas stor adskillelse til, at selv store spændingsforskelle mellem de to "sider" ikke kan "slå igennem". Typisk har IC-optokoblere en isolation på op til 5000 volt. De anvendes f.eks. til elnettilkoblede SMPS i f.eks. computere, fjernsyn og vekselrettere, hvor deres funktion er at signalere, at sekundærsiden har nået det rette spændingsniveau.

I mere avancerede typer er fotodioden eller fototransistoren bygget sammen et forstærkerkredsløb, så udgangen på optokobleren leverer et "færdigt" digitalt signal med de 0/5 volt signalniveauer, der almindeligvis bruges indenfor digital elektronik.

Table of contents
1 Se også
2 Eksterne henvisninger

Se også

  • Optisk fiber
  • Optoelektronik
  • Optisk kommunikation

Eksterne henvisninger

AnvendelserDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: