Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Optisk linse

Optiske linser kort fortalt

En optisk linse er et legeme der er gennemsigtigt over for
lys af den eller de bølgelængder den skal bruges til. På grund af refraktion vil passerende lys blive afbøjet (lysbrydning), og ved at give linsen en bestemt geometrisk udformning kan man få lysstråler samlet eller spredt på bestemte måder. Linser bruges f.eks. i en lup eller i optiske mikroskoper til at forstørre billedet af et objekt, mens man i briller bruger linser til at kompensere for manglende eller "overskydende" lysafbøjning i øjets naturlige linse.

Sfæriske linser

Sfæriske linser har en geometrisk form som er dannet af to sfæriske ("kugleformede") flader, begge med centrum langs en tænkt linje der kaldes linsens optiske akse, og ved hjælp den såkaldte linsemagerens ligning kan man ud fra radierne i disse flader samt brydningsindekset mellem linsematerialet og dets omgivelser beregne linsens brændvidde (også kaldet fokallængde).
Hver af linsens to sider kan enten være konveks ("bue udad") eller konkav ("bue indad"), men generelt gælder for sfæriske linser, at hvis de er tykkere i midten end ved randen, virker de som samlelinser (som f.eks. i en læselup). Er linsen tykkere ved randen, virker den modsat som en spredelinse.

Sfæriske linser bruges i billeddannende optiske instrumenter som f.eks. kikkerter og mikroskoper til at fokusere lysstråler. Det er især linser med lange brændvidder velegnede til, om end en sfærisk linse aldrig kan bringes til at fokusere lyset helt perfekt. På grund af et fænomen kaldet sfærisk aberration vil linser med kort brændvidde fokusere dele af billedet i forskellige afstande fra linsen.

Andre slags linser

Med andre geometriske udformninger kan man skabe linser med specielle egenskaber, eller opnå andre fordele.

Cylindrisk linse

Cylindriske linser, eller cylinderlinser, har en eller to flader der følger overfladen af en eller to tænkte cylindere, hvis parallelle akser skærer linsens optiske akse vinkelret: Linser med denne udformning afbøjer lyset på samme måde som en sfærisk linse, men kun i én retning (vinkelret på både cylinderens/-ernes akse(r) og linsens optiske akse).

Fresnel-linse

I fyrtårne, overhead-projektorer og andre steder hvor man skal bruge samlelinser af en anselig størrelse med kort brændvidde, bliver normale sfæriske linser for store og for dyre at fremstille, så her anvender man den såkaldte Fresnel-linse: Fresnel-linsen er en flad plade af et gennemsigtigt materiale, med et ringformet mønster af "riller" i overfladen som gengiver krumningen på en normal sfærisk samlelinse i ringformede "stykker". Derved spares en hel del linsemateriale, til gengæld er Fresnel-linsens billdeddannende kvaliteter ikke så gode som en "ægte" sfærisk samlelinses.

Se også


Denne artikel var dagens artikel den 3. marts 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: