Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Oldsagskommissionen

Oldsagskommissionen (Den kongelige Commission til Oldsagers Opbevaring) blev nedsat 22. maj 1807 og skulle sikre bevaringen af de vigtigste oldtidsminder og tage vare på de arkæologiske fund.

Initiativet til kommissionen kom fra Rasmus Nyerup, der i 1805 havde konstateret, at mange historiske fortidsminder på hans barndomsegn ved Nyrup på Fyn var forsvundet, siden han var barn. En af Oltidskommissionens første handlinger var i 1808 at udsende 12 spørgsmål til alle landets præster for at få et overblik over, hvilke historiske fortidsminder, der fandtes. Metoden var grundlæggende den samme, som Ole Worm tidligere have anvendt. På baggrund af indberetningerne blev cirka 200 fortidsminder fredet i perioden 1809-1811. Det drejede sig primært om dysser, jættestuer og gravhøje.

11. december 1816 afløste Christian Jürgensen Thomsen Rasmus Nyerup som sekretær for kommissionen. Under ham blev der ryddet op i samlingerne og Det Kgl. Museum for Nordiske Oldsager åbnede for offentligheden i 1819.

Indberetningerne til kommissionen var en vigtig forløber for Sognebeskrivelsen, der blev påbegyndt i 1873, og Oldnordisk Museum blev en grundstamme i Nationalmuseet fra dettes oprettelse i 1892.

Litteratur

Christian Adamsen og Vivi Jensen (red.): Danske præsters indberetninger til Oldsagskommissionen af 1807, fem bind, Wormianum:København 1995-2003Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: