Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Offentlig politik

Offentlig politik er den proces hvorigennem et samfund foretager prioriteringer mellem de valgmuligheder samfundet står overfor.

Det er den offentlige politik der bestemmer om der f.eks. skal bygges et sygehus eller om der skal bygges en ny skole. Det er den offentlige politik der bestemmer om et land skal gå i krig eller skal forblive passiv. Osv. osv.

For at få den offentlige politik til at fungere effektivt er den opdelt i en række niveauer der varetager forskellige interesser og områder.

  • Det første niveau tager sig af lokale beslutninger.
  • Det andet niveau tager sig af regionale beslutninger.
  • Det tredje niveau tager sig af fælles beslutninger der gælder alle i f.eks. landet.

Det er også de sidste niveau der tager sig af koordineringen men andre landes øverste politiske organer - såkaldte tværnationale organer.

For at få den offentlige politik til at fungere effektivt er der oprettet forskellige politiske partier der repræsenterer forskellige sæt værdier og holdninger i hvert niveau. I nogle lande er der mange forskellige politiske partier, i andre lande få partier. I de lande der kun har ét parti taler man om diktatur-stater, i de lande der er flere partier taler man om demokratier.

Danmark er et demokrati med mange forskellige partier på de 3 niveauer som pt. er Kommuner, Amter og Staten. I andre lande har lignende opdelinger, og specielt de nordiske lande Norge, Sverige og Finland har mange fællestræk - også kaldet den "nordiske model".Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: