Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ødipus

Ødipus var en græsk sagnkonge (på græsk: Oidipos) spiller en vigtig rolle i den thebanske sagnkreds. Ødipus var søn af Laios og Iokaste.

Table of contents
1 Historien
2 Se også

Historien

Udsættelsen

Kong Laios af
Theben var blevet spået af Oraklet i Delfi, at fik han en søn ville denne søn dræbe ham. Da Laios fik et drengebarn med sin dronning Iokaste besluttede han derfor, af skræk for orakelsvaret, at bede en af sine hyrder at sætte den lille dreng ud i ødemarken. For at være sikker på at han ikke skulle kravle væk gennemborede han barnets akilles-sener. Hyrden fulgte dog ikke ordren men gav barnet videre til en hyrde fra den nærliggende bystat Korinth. Denne Hyrde overgav drengen til kongeparret i Korinth, Polybos og Merope. De syntes om drengen og da de selv var barnløse tog de ham til sig og gav ham navnet Ødipus, der betyder svullenfod (på grund af de vansirede hæle).

Oraklet i Delfi

Således voksede Ødipus op som kronarving af Korint, uvidende om sit rigtige ophav. Han udviklede sig til at blive en stærk og ædel ung mand. Ved en fest var der dog en der en dag kom antydninger om at Ødipus var af fremmed herkomst og da han forsøgete at udfritte sin mor om emnet afviste hun ham. Ødipus drog da til Delfi for at lade oraklet give ham klarhed. Oraklet var som sædvanligt ikke spor klart. Det sagde følgende til ham: "flygt fra din far, for møder du ham igen vil du dræbe ham og derefter ægte din mor og avle børn med hende". Da Ødipus fik dette svar af Apollon vovede han ikke at vende tilbage til sin barndoms by Korinth, hvor han jo troede at hans far og mor var. I stedet tog han vejen mod øst; mod Theben. Ved korsvejen ved Parnassos mødte han så en fornem herre med følge. Da herolderne bad ham om at vige, vågnede stoltheden hos Ødipus, der jo var kongesøn og et skænderi udviklede sig til et slagsmål hvor Ødipus dræbte både herolder, følge og den fornemme herre. Kun kusken undslippap og vendte tilbage til Theben for at rapportere at Kong Laios var død dræbt af røvere.

Sfinksen

Ødipus fortsatte sin vandring uden videre tanker på hændelsen og nåede da endeligt til sletten foran Theben. Denne slette var bevogtet af et uhyre der kaldtes Sfinksen og som stillede alle fremmede tilrejsende en gåde. Kunne de ikke løse den blev de flået af og dræbt under Sfinksen kløer. Ødipus hørte gåden løste den og Sfinksen faldt død ned fra sin klippetop. Indbyggerne i Theben var begejstrede for deres redningsmand og udnævner ham til konge. Ødipus ægter da enken efter den tidligere kong, Iokaste hans egen mor. Med hende ved sin side lever han i fremgang og får sønnerne Polyneikes og Eteokles og døtrene Antigone og Ismene

Pesten

Efter nogle år udbryder der i Theben en frygtelig pest. Mange dør, og kornet rådner på markerne. Ødipus ved at han som konge er nødt til at sone guderne og sender Iokastes bror Kreon til Delfi for at spørge oraklet der om hvad man skulle gøre. Delfi var også kultsted for Apollon, og man troede at det var netop Apollon der med sin bue sendte pest. Pythia (oraklet) svarer at landet Theben vil gå til grunde hvis ikke man finder den gamle kong Laios' morder. Ødipus sætter straks en undersøgelse i gang og tilkalder seeren Teiresias. Desværre vægrer denne sig ved at svare på Ødipus' spørgsmål. Da Ødipus bliver vred og beskylder Teiresias for svig, tager denne endelig til genmæle og siger at det er Ødipus selv der er skyld i byens ulykker. Først vil Ødipus ikke tro ham, men efterhånden som undersøgelsen skrider frem bliver det klart at Oraklet har talt sandt. Ødipus har dræbt sin egen far og har ægtet og besvangret sin mor. Iokaste hænger sig og Ødipus prikker sine egne øjne ud med hendes skuldernål.

Landflygtighed

Ødipuses sønner drev ham bort fra byen, men de to døtre fulgte ham . Han endte ved den lille by Kolonos nær Athen hvor hans trgiske liv endelig fik ende. I Kolonos dyrkedes ved hans grav, Ødipus som Hero.

Sagnet er dramatiseret af Sofokles i en trilogi hvoraf kun Kong Ødipus er overleveret i (næsten) komplet form.

Se også

ØdipuskompleksDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: