Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Nøgenhed i sport

Nøgenhed i sport er ikke noget ganske usædvanligt, hverken i oldtiden eller i vore dage.

Table of contents
1 Antikke Grækenland
2 Gladiatorer
3 Sport i moderne tid
4 Naturistarrangementer

Antikke Grækenland

I det antikke Grækenland spillede atletiske øvelser en stor rolle. Grækerne tilskrev også forskellige mytiske skikkelser atletiske bedrifter.

Det var bystaten Sparta som først indførte den skik at dyrke militær træning nøgen, fordi de unge soldater kæmpede kun beskyttet af hjelm og skjold. Skikken spredtes til hele Grækenland, og når sportsfolk mødtes til de olympiske lege og andre lignende stævner, konkurrerede de fuldkommen nøgne i de fleste sportsgrene, såsom boksning, brydning, forskellige slags løb, spydkast og diskuskast.

Vidnesbyrd om at grækerne var nøgne ved sportsudøvelsen finder vi i de mange bevarede afbildninger af atleter (statuer, mosaikker og vasebilleder). Berømte sportsfolk blev undertiden hædret ved at deres statue blev opstillet i hjembyen (se Milo fra Kroton). Enkelte forfattere har villet hævde at nøgenheden i afbildningerne blot er en kunstnerisk konvention, idet de har fundet det ubegribeligt at nogen nogensinde har villet løbe nøgen. Dette er imidlertid blot et udslag af senviktoriansk snerpethed (og modbevises i øvrigt af de populære Nude Olympics ved amerikanske universiteter).

Da gymnastik (af græsk gymnos, "nøgen") bogstaveligt betyder "nøgen-øvelse", er gymnastikdragt egentlig en selvmodsigende betegnelse.

Som ordet antyder, var man i den græske oldtid fuldkommen nøgen når man gjorde gymnastik. Dermed var kroppens linjer i stillinger og bevægelser fuldt synlige, både for gymnasten selv og for tilskuerne. At man således frit kunne betragte det sportstrænede mandslegeme i hvile og i bevægelse blev af stor betydning, både for den græske kunst og for den græske lægevidenskab.

Når man i nyere tid har gjort brugen af gymnastikdragt obligatorisk, har man samtidig givet afkald på dette kulturelle moment.

I den hellenistiske tid deltog også græsktalende jøder i atletiske øvelser. De blev da undertiden spottet fordi de var omskårne; denne skik var fremmed for den græske tradition.

Gladiatorer

Skønt romerne overtog meget af den græske kultur, havde de et ganske andet syn på nøgenhed. For en romersk borger var det skandaløst at ses nøgen i fuld offentlighed. Desuden var den græske dyrkelse af sport delvis blevet afløst af gladiatorkampe som foregik i amfiteatre. Gladiatorerne rekrutteredes blandt slaver, krigsfanger og forbrydere. I arenaen, hvor de kæmpede enten indbyrdes eller med vilde dyr, var de væbnet med sværd og skjold, men var i øvrigt som oftest delvis eller endda fuldkommen nøgne:

Tubaen giver Signal, og ind paa Kamppladsen træder  
Nøgen, med Sværd og Skjold, Spurius, Kamppladsens Sol. [.....] 
Spurius! Spurius! klinger det trindt, og Haandklap ham hilser;  
Overmodigt og frækt vandrer Arenen han rundt,  
Viser sit hvælvede Bryst og de muskelkraftige Arme,  
Ryggens flettede Net, Lemmernes kraftige Væxt.

"Den døende Fegter" af H.P. Holst

Da kristendommen i det 4. århundrede blev statsreligion, blev gladiatorkampene efterhånden afskaffet, og kirkens syn på "kødet" som noget syndigt trængte igennem.

Sport i moderne tid

De senere årtiers mere afslappede syn på offentlig nøgenhed har medført at sportsdragterne er blevet mere hensigtsmæssige (kortere bukser!). Da der siden den græske oldtid er indført et meget stort antal nye sportsgrene, hvoraf mange efter deres natur kræver en passende beklædning, er en tilbagevenden til nøgenhed naturligvis kun realistisk i visse discipliner.

Svømning og solbad

At adams- eller evakostume snarere end badebukser eller badedragt er passende påklædning når man går i vandet, er en mening som i 2. halvdel af det 20. århundrede er trængt stærkere igennem, i det mindste i det nordlige Europa. Det er da også i Danmark nu tilladt at gå nøgen i vandet fra enhver strand – når man blot iagttager hensynsfuldhed over for eventuelle andre badegæster. Når man i forbindelse med vandgangen tager solbad, vil mange finde det naturligt også at gøre dette uden tøj på.

Gymnastik

Det er tankevækkende at ordet gymnastik (se ovenfor) har overlevet fra antikken, og i spredte tilfælde forekommer det at øvelser udføres af fuldstændigt afklædte gymnaster.

Den svenske kunstner Eugène Jansson (1862-1915) har bl.a. gengivet en nøgen gymnast som gør en øvelse i ringe [1]

håndstand, ca. 1950erne

Brydning

Henimod slutningen af det 20. århundrede har man stedvis – foreløbig under private former (klubber) – genoptaget den antikke græske tradition med at dyrke brydning helt upåklædt. Man mødes lørdag formiddag for at hengive sig til denne specielle form for fysisk træning.

[1] [1]

Bodybuilding

Til forskel fra andre sportsgrene samler publikums interesse sig ikke om bodybuildernes øvelser, men derimod om disses resultat: den efter et bestemt ideal tilstræbte legemsbygning. Da denne skal vurderes af dommere og tilskuere, er her mere end i nogen anden disciplin nøgenhed motiveret. Man har i tidens løb accepteret at konkurrencedeltagerne er iført minimum af hvad velanstændigheden tillader.

Skiftende tiders idealer: ca. 1900 ca. 1950

Olympisk plakat

Til de olympiske lege i Stockholm i 1912 blev den officielle plakat tegnet af en anset kunstner. Den forestillede en nøgen svensk sportsmand, og den blev derfor anset for altfor dristig til at vises i visse lande.

Naturistarrangementer

Organiseret naturisme (nudisme) synes først at have etableret sig efter 1. verdenskrig.

Det er derfor bemærkelsesværdigt at der allerede omkring 1915 på Østerbro i København eksisterede et såkaldt friluftsgymnasium plakat (yderligere oplysninger herom savnes for øjeblikket).

I dag findes der verden over en række arrangementer for naturister, hvor forskellige sportsgrene udøves helt uden anden tøj end det, som er absolut nødvendigt fx løbesko, cykelhjelm med videre.

Desuden er volleyball en yndet sportsgren blandt naturister.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: