Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Nicolaus Kopernikus

Nicolaus Kopernikus (19. februar 1473 til 24. maj 1543) var en katolsk embedsmand, astronom og læge. Da pave Leo X i 1514 opfordrede teologer og astronomer til at bidrage til en præcis fastlægning af påsken, blev Niklas Koppernigk involveret i arbejdet med at "måle" året og månederne præcist ud fra observationer af himmellegemer, navnlig planeter.

På den tid hældede de fleste lærde til Ptolemaios' model af universet, med en ubevægelig Jord og alle himmellegemer "sat fast" på gennemsigtige (dvs. usynlige) og roterende kugleskaller: Med nogle "tillempninger" (visse kugleskallers centre forskudt lidt i forhold til Jordens centrum, samt "ekstra cirkelbevægelser) passer denne model nogenlunde til hvad man kunne observere dengang.
Men Niklas Koppernigks kunne under henvisning til sine observationer påvise, at en mængde problemer og unøjagtigheder ved Ptolemaios' model kunne løses ved at sidestille Jorden med de øvrige planeter og anbringe den på sin egen "kugleskal" (eller mere præcist: cirkelbane) omkring Solen, som nu overtog hidtidige Jordens rolle som "verdens centrum". Omkring samtidig med den pavelige opfordring, udarbejder Koppernigk et dokument, Commentariolus ("Den lille kommentar"), hvori han argumenterer for sit heliocentriske verdenssystem, med (tilsyneladende) stillestående fiksstjerner alleryderst.. (1872)]]

Helt i overensstemmelse med den moderne fysiks beskrivelse af vort solsystem er Niklas Koppernigks verdensmodel ikke: Senere skulle Johannes Kepler påvise, at planeterne ikke følger cirkelformede, men snarere elliptiske baner om Solen.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: