Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Niche (økologi)

Tilbage til økologi
I økologien er niche beskrevet sådan af Eugene P. Odum: Mens habitaten er en arts sted, så er nichen dens levevej. Nichen beskrives ved det sæt af vilkår, som en art er tilpasset. Antallet af nicher i et område sætter af samme grund begrænsninger for områdets biodiversitet. Desuden er der to forhold, der kan være årsager til, at nicherne alligevel ikke er udfyldt af de tilpassede arter:
  1. at de pågældende arter ikke er i stand til at sprede sig til habitaten
  2. at andre arter udkonkurrerer eller æder de nyankomne, før de får sig etableret

Omvendt giver nicherne muligheder for at de forskellige populationer kan leve i homøostatiske dyre- og plantesamfund. Det ser ud til, at successionen vil fremkalde flere og flere forskellige nicher i den enkelte biotop.

Et arts niche er defineret som "Et n-dimensionalt hypervolumen i økosystemet", i.e. en arts niche er dets særlige sted og rolle i dette "rum". Man siger at det er en artens måde at leve og overleve på mht.: levested, fødevalg etc. Det er vigtigt at bemærke at niche og habitat ikke er det samme. En habitat er et fysisk sted, det er et område man kan måle op med målebånd. Man kan opdele i fundemental niche og realiserede niche. Den fundementale niche er den niche arten kan udfylde. Den realiserede niche er den niche arten faktisk udfylder indenfor den fundementale niche.

Eksempelvis vil opblomstring af alger skabe et antal nicher, som kan udnyttes af algeædende dafnier. Men hvis biotopen er isoleret, så fiskebestanden udelukkende består af "skidtfisk" (skalle, brasen, flire...), så holder de dafniebestanden nede. Det fastholder det eutrofierede successionstrin, hvor plantesamfundet er domineret af alger, mens dyresamfundet er domineret af skidtfisk. Ved at fiske søen fri for disse fisk og lade rovfisk som gedde og aborre få nicher, de kan leve i, skaffer man dafnierne leverum til at æde algerne. Osv. osv.

Se også

  • Foderbræt
  • Kvasbunke
  • Naturnær prydhave

Litteratur

  • Heinrich & Hergt: "Munksgaards Økologiatlas" ISBN 87-16-107756Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: